Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sture Nordh: Utan YF ingen föreningsfrihet

Publicerad: 21 Maj 2008, 06:41

- Föreningsfriheten är meningslös utan tryck- och yttrandefriheten och uttrycksformen får inte avgöra om man ska omfattas av dessa friheter.


Sture Nordh, TCO:s ordförande var mycket tydlig då han i går inledde seminariet Hoten mot det fria ordet på universitetet i Karlstad.
– Om kraven på lydnad på en arbetsplats eller om människor där känner sig otrygga och är rädda för att förlora arbetet är det risk att tystnaden breder ut sig, sade Sture Nordh.

Han hänvisade till Journalistförbundets undersökning som visar att öppenheten och insynen i det offentliga har minskat. Det innebär att förutsättningarna för en journalistisk granskning av makten också minskat.

– Öppenheten och insynen är en förutsättning i en demokrati. Medborgarna ges inte möjlighet att påverka den politiska processen.

Enligt Sture Nordh behöver de offentliganställda mer kunskap i offentlighetsprincipen. Är den anställde osäker om vad som gäller innebär det i regel att han eller hon avstår från att lämna ut uppgifter.

På TCO:s kravlista för ökad öppenhet står att meddelarskyddet också bör gälla inom den privata sektorn.

– I privata företag går lojaliteten före, sade Sture Nordh och tog Skandia som ett exempel på vad som förmodligen skulle ha kunnat förhindras om  meddelarskyddet även gällt privat verksamhet.

– Inom det privata går lojaliteten före. Dessutom vet man inte om man har ett arbetsrättsligt skydd som medarbetare, och det leder till självcensur.

Andra TCO-krav för att stärka tryck- och yttrandefriheten är

? nya begränsningar i sekretesslagstiftningen får inte lätt införas
? avskaffa kravet på prövningstillstånd i regeringsrätten, det leder till minskad insyn
? Sverige måste driva på för en klar öppenhet inom  EU;  även unionen måste ha en stark offfentlighetslagstiftning
? det måste finnas mångfald på medieområdet genom en bra mediepolitik, presstöd
?  den svenska regeringen måste omedelbart stärka sina ansträngningar för att få Dawit Isaak fri.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.