Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Studio Ett stänger kommentarsfälten

Publicerad: 27 Augusti 2012, 11:04

Studio Ett stänger kommentarsfälten. Ekots chef och ansvariga utgivare Anne Lagercrantz svarar på varför.


Ämnen i artikeln:

SR

Det har tyvärr varit samma problem som på många andra redaktioner; det har blivit en hatisk ton i kommentarsfälten, med rasism och personangrepp. Inte minst nu under sommaren då vi upplevt det som att problemen eskalerat.

Lagercrantz beklagar att läsardiskussionerna spårat ur, särskilt som Sveriges Radio i många fall haft nytta av direktkontakten med lyssnarna.

Det är verkligen jättetrist. Vi strävar efter dialog och får många bra tips och synpunkter från publiken. Många scoop kommer också från en nära kontakt med lyssnarna.

Så vad händer nu?

Vi behöver ställa oss de grundläggande frågorna på nytt: Hur kan vi utnyttja kommentarsfältens möjligheter på bästa sätt, hur ska vi avgränsa diskussionerna så att de inte spårar ur, vilken typ av inlägg ska man ta bort?

Sveriges Radio använder sig av företaget Interaktiv Säkerhet för att hantera läsarkommentarer, men deras jobb är inte att sköta kontakten med läsarna, menar Anne Lagercrantz:

De fyller en mer praktisk, juridisk funktion.

Kan den här två månader långa pausen bli permanent?

Det är inte en reell möjlighet att gå tillbaka till ”forntidsjournalistiken” där redaktionerna inte hade kontakt med läsarna. Men nu måste vi ägna lite tid att fundera och gå tillbaka till grundfrågorna. En låg nivå föder en låg nivå, och den typen av ton som vi har haft gör tyvärr att vanliga kommentatorer inte känner sig välkomna.

I 16-timmen i dag måndag 27/8 diskuterar Anne Lagercrantz beslutet i Studio Ett.

Ämnen i artikeln:

SR

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.