Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Studio Ett fälldes för intervju med nazist

Publicerad: 9 Juni 2014, 14:00

I programmet fick en svensk nazist framföra rasistiska åsikter utan att vare sig reportern eller programledarna tog avstånd från hans uttalanden.


Ämnen i artikeln:

Studio Ett

I Studio Ett i Sveriges Radio intervjuades tidigare i år en svensk nazist som rest till Ukraina för att stödja revolten i landet. Enligt Granskningsnämnden var det inte nog att han påannonserades som nazist, och att en expert efter inslaget satte in honom i en kontext. Det som saknades var att någon av journalisterna borde ha reagerat på nazistens uttalanden och inte låtit dem stå oemotsagda. Bland annat pratade han om ”ryska judiska oligarker” och att det inte går att säga att” en afrikan delar ett genetiskt ursprung med en vit ukrainare. Alltså hör han inte hemma här. Hans hemland är i Afrika någonstans”.

Granskningsnämnden skriver i sitt beslut: ”Enligt nämndens mening måste det i och för sig vara möjligt för programföretagen att intervjua personer som har radikala och antidemokratiska åsikter utan att det strider mot kravet på opartiskhet. Att programledarna eller reportern inte tydligare tog avstånd från NN:s uttalanden under eller i nära anslutning till intervjun innebär en klar brist i förhållande till bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft. Det förhållandet att programledarna, genom intervjun med docenten, satte NN:s uttalanden i en kontext där det klargjordes att NN tillhörde en grupp radikala högerextremister, uppvägde inte denna brist. Inslaget strider därför mot bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft”.

Ekots chef Anne Lagercrantz skriver på Ekots redaktionsblogg att hon och redaktionen tar fällningen på stort allvar.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Studio Ett

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.