Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Strejk kan ge tittarna svart i rutan

Publicerad: 15 april 2016, 05:25

Om strejk bryter ut på måndag hotas bland annat SVT:s lokala nyhetssändningar, Lilla Aktuellt och arbetet med Eurovision Song Contest.

Ämnen i artikeln:

SVTUnionen

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Som Medievärlden tidigare berättat om har Unionen tillsammans med Sveriges Ingenjörer beslutat att strejk utbryter (Sveriges Ingenjörers varsel gäller dock inte Public Service) om inte pensionsfrågan löses av fack och arbetsgivare innan måndagen den 18 april klockan 12. SVT är ett av de tjänsteföretag som kan bli lidande om konflikten inte löses.

Varslet rör 700-800 personer på SVT och Helène Sahlin, personalchef, konstaterar att en strejk kan få stora konsekvenser för tittarna. På en fråga från SR om det finns risk att det blir svart i rutan svarar hon:

Vi kan inte utesluta att det blir svart i rutan men vi ska försöka göra allt vi kan som att lägga ut repriser.

Samtliga lokala nyhetssändningarna kommer att utgå och även Lilla Aktuellt drabbas. Dessutom försvåras förberedelsearbetet med Eurovision Song Contest. SVT gör därför nu stora ansträngningar för att göra effekterna av en eventuell strejk så små som möjligt vilket facket har bestämda åsikter om:

Man vänder sig till frilansare, bemanningsföretag och uppmanar kollegor att gå in och ta Unionen-medlemmarnas arbetsuppgifter. Det betraktar vi som strejkbryteri och vi tycker att det är anmärkningsvärt att ett public service-företag beter sig på det sättet, säger Gun Karlsson, Unionens klubbordförande till SR.

Men anklagelserna tillbakavisas av Helène Sahlin som menar att SVT har rätt att göra så innan strejken aktualiserats.

Innan en strejk kan inledas måste Arbetsdomstolen avgöra om Unionen och Sveriges Ingenjörer verkligen har rätt att strejka i pensionsfrågan. Arbetsgivarna hävdar nämligen att så inte är fallet i och med att fredsplikt ska råda i företag som redan har ett system för tjänstepension. Facket å sin sida avfärdar fredspliktsinvändningen och kommer därför lämna in ett yttrande i saken till AD under fredagen.

Medling inleds efter strejkvarsel

Unionens varsel rör 800 på SVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev