Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Stötande kontroll av innehållet i public service”

Publicerad: 4 januari 2019, 06:02

Utgivarnas vd Nils Funcke.

Granskningsnämndens beslut och efterverkningar skapar ängslighet men utgör ett än större potentiellt hot mot yttrandefriheten. Det skriver tryck- yttrandefrihetsexperten Nils Funcke på Expressen Debatt.


Ämnen i artikeln:

Granskningsnämnden

Nils Funcke skriver i ett debattinlägg att svenska politiker och partier säger sig värna om public service samtidigt som de motverkar fria etermedier.

”Samtidigt upprätthåller de ett regelverk för kontroll som man får gå tillbaka till början av 1800-talet för att hitta en historisk motsvarighet till.”

Den statliga tillsynen av SVT, genom Granskningsnämndens beslut och efterverkningar, kan enligt Nils Funcke hota yttrandefriheten. Han exemplifierar med SVT:s ansvariga utgivare för partiledardebatten och valchef, Eva Landahls, beslut att SVT skulle ta avstånd från Jimmie Åkessons uttalande i slutdebatten om att det är svårt för invandrare att få jobb är för att de ”inte är svenskar”, vilket senare beskrevs som ”grovt generaliserande” av SVT.

Avståndstagandet gjordes för att undvika en eventuell fällning i Granskningsnämnden, skriver Nils Funcke.

”En myndighet styrd av regeringen, finansierad över statsbudgeten, satt att vaka över sändningstillstånd utformade av regeringen som också utser nämndens ledamöter. Praktiskt. Full kontroll. Allt på ett bord. En ordning som torde rimma illa med EU:s AV-direktiv som kräver självständiga och från offentliga organ oberoende tillsynsmyndigheter.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Granskningsnämnden

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News