Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Stort grävprojekt avslöjar skatteparadisen

Publicerad: 9 April 2013, 11:05

Ett världsomspännande nätverk av grävande journalister och programmerare har jobbat i 15 månader med att gå igenom läckta dokument om skatteparadis.


International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) driver projektet i samarbete med medier över hela världen. Teamet består av 86 grävande journalister från 46 länder, vilket gör det till ett av de största samarbetena i journalistikens historia.

Nu har ICIJ och de deltagande medierna börjat publicera från materialet, och ICIJ samlar publiceringarna på sin sajt. Organisationen lovar nya publiceringar varje dag de kommande veckorna.

Duncan Campbell, som varit ansvarig för projektets datajournalistik, har skrivit en utförlig beskrivning om hur de tacklade det läckta materialet som bestod av 260 GB ostrukturerad information (större än någon av Wikileaks läckor).

I Sverige har Fokus deltagit i projektet, med en granskning av skatteparadisen genomförd av frilansjournalisterna Fredrik Laurin och Leif Holmkvist.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.