Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Störande” journalister frihetsberövade i Peking

Publicerad: 22 Augusti 2008, 10:10

Sex utländska medborgare varav två journalister har enligt Reportrar utan gränser dömts till tio dagars arrest i Peking för att ha stört allmän ordning.


Någon nationalitet har inte uppgivits men det ska röra sig om de två amerikanska journalisterna Jeff Rae och Brian Conley, grundare av videobloggen Alive in Baghdad (www.aliveinbaghdad.org). Conleys hustru ska ha gått ett sms från maken, där han sagt att han sitter fängslad.

De fyra andra omtalas som ”demonstranter”.

Rae och Conley hade bland annat bevakat studentprotester för ett fritt Tibet i Peking.

Enligt pressfrihetsorganisationen har  cirka tio utländska journalister misshandlats av kinesisk polis sedan OS började, detta trots att de fått order om att inte på något sätt ingripa mot ackrediterade utländska medier.

Organisationen har kommit över de direktiv som gått ut till alla polisstationer och som tydligt anger vad polisen ska och inte ska göra. Där står bland annat att utländska journalister ska kunna röra sig fritt och fritt göra intervjuer.

Men det framgår också att polisen ska ha ögonen på vilka kineser som intervjuas och vad de säger till de utländska journalisterna. I tilläggsdirektiv sägs också att polisen snabbt ska slå ner på religiösa demonstrationer.

Propagandaministeriet har också utfärdat ett 21 punkter omfattande program för hur de inhemska journalisterna ska rapportera under de olympiska spelen.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.