Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Stora Indesignproblem på UNT

Publicerad: 20 Februari 2009, 09:32

Datorer som låser sig mer än tre gånger per kväll och tvingar redigerarna att göra omstart på omstart. På Upsala Nya Tidning har man haft stora problem med kombinationen Indesign och PC. Och de är inte över.


Ämnen i artikeln:

UNT

Ju närmare deadline desto hårdare belastas datorerna. Och desto lättare låser de sig. På Upsala Nya Tidning har man sedan bytet från Mac och Quark till PC och Indesign i april för två år sedan brottats med stora problem.

Mycket arbete har gått förlorat när datorerna har kraschat. Att det överhuvudtaget kom någon tidning i början menar klubbordförande Johannes Nesser beror på ”heroiska insatser” av nattgänget.

– Jag vet att de svurit eder över situationen.

Sedan man installerat mer minne i datorerna och rensat ut alla typsnitt som inte är truetype har läget blivit något bättre men är ännu långt ifrån acceptabel menar de som jobbar på natten.

Fortfarande uppstår det problem med att ”skärmen fryser när man jobbar i Indesign” som en av UNT:s redigerare kallar det:

– Ju snabbare vi jobbar ju mer problem blir det.

– Visst har det blivit bättre men fortfarande går det inte en arbetsdag utan att man måste starta om Indesign minst tre till fem gånger.

De konstanta tekniska bekymren har flera gånger orsakat att man blivit försenad till tryckeriet. Samt att kvaliteten på layoutarbetet inte varit optimal enligt Johannes Nesser.

– Vissa kvällar har man lyckats få iväg sidor men inte mer. Det säger sig självt att redigerarna inte hunnit göra ett så bra jobb som möjligt.

Enligt honom har man mer eller mindre resignerat. Hoppet står till att en uppgradering till CS4 kan vara lösningen.
Turi Sjödin, it-ansvarig på UNT, är inne på samma linje. Men:

– Problemet är att vi måste uppdatera på hela företaget. Det går inte börja i fel ända på kedjan.

Eftersom kommentarerna försvann vid exporten av databasen lägger vi in dem som text:

Namn:        Svenåke Boström     
Inlägg:     Det är skönt att det äntligen är någon som vågar säga som det är. Problem som vi hört talas om, men som framförallt de inblandade har haft svårt att erkänna. Det går att producera tidningar i Windows-miljö, men det är förenat med mer problem och högre kostnader. Anledningen är helt enkelt att Mac OS X är en bättre miljö för grafisk produktion.
Tyvärr UNT tror jag inte att bytet till CS4 löser problemen. Dessutom verkar det vara produktionsproblem även kring andra Adobeprodukter i Windowsmiljön.

”CS4 InDesign crashes every time!” säger en frustrerad användare på Adobeforums.com.

Observera, jag säger inte att produktion i Indesign på Mac är helt problemfri. Indesign i sig är ett mycket mer komplext och krävande program än exempelvis Quark. Men det är avsevärt mer problemfritt i Macmiljö än att producera under Windows.

Det finns också en mycket väsentlig skillnad i de båda produktionsmiljöerna. När programmet låser sig i Windows så måste du starta om datorn, vilket ju tar tid och alla program ska läsas in igen. I Mac OS X så behöver du bara starta om det enskilda programmet.

Jag kollade just med en av de produktionsansvariga på redigeringen här på Sundsvalls Tidning, hur ofta Indesign kraschar. ”Det är mycket sällan” var svaret. (Vi kör Indesign CS2 på vissa avdelningar och CS 3 på andra.

Jag har i dag lagt upp några länkar till dessa problemdisskutioner på http://tidningsliv.wordpress.com/

Namn:        lars.hjerpe@sr.se 
Inlägg:     intressant

Namn:        Andreas
Inlägg:     Ja, använder man sig av PC-datorer så ber man väl om problem?

Namn:        Örjan Pekka  
Inlägg:     Bytet till CS4 kanske löser några problem. Men som alltid med Adobe dyker nya upp med varje ny version.

Och så brukar ju inte uppgraderingar vara särskilt gratis, varken att köpa dem eller tiden för att installera.

Quark är i många fall sega och långsamma som företag men deras program fungerar. Och fungerar. Länge utan uppdateringar.

Namn:        Ann O´Nyhm 
Inlägg:     Varför väljer man PC och tror att man ska kunna arbeta problemfritt? Vilken insiktslös stackare är ansvarig för ett sånt beslut? Låter som ett klassiskt dumsnål-koncernbeslut!

Namn:        Anders Lundberg   [ anders.lundberg@egmont.se ]   
Inlägg:     Herregud! Vilken rappakalja!

Låt oss titta på detta punkt för punkt.

1. Att tvångsavsluta ett program funkar lika på båda plattformarna. På MAC går man till åpplet väljer tvångsavsluta och markerar programmet och klickar tvångsavsluta. Programmets stängs och övriga program påverkas inte och systemet förblir intakt.

På PC väljer man Aktivitetshanteraren och därunder Avsluta aktivitet. Sedan väljer man program och klickar Tvångsavsluta så stängs programmet och övriga program påverkas inte och ej heller systemet.

2. Truetype?! Övriga branschen övergav detta slutet av 80 talet. Ideala typsnittsformen idag är naturligtvis OpenType eller Postscript typ II. Funkar jättefint på både PC och MAC, Undvik både Truetyp och Multiple Master.

Artikeln stinker antydningar men väldigt lite fakta:

Vilken hårdvara valde man när man gick över?
Vilket operativsystem valde man när man gick över?
Kör man 64 eller 32 bitars system.
Hanterar man typsnitt via en manager eller tankar man bara in i systemet?
Man utökade minnet, men från vad till vad?

Personligen har jag i 8 månader kört med två maskiner, En MAC Pro dual quad med 8 Gb minne och CS 3. Och bredvid har jag haft en PC T3400 dual quad 8 Gb minne och CS 3. Båda har fungerat alldeles utmärkt!! Det här är en ”religiös” diskussion och inte en teknisk sådan byggd på fakta. Båda maskinerna, båda plattformarna, fungerar utmärkt för avancerad och tung grafisk produktion. Vilket ni väljer är upp till er, men var absolut inte rädda för att konvertera om ni vill. Vi producerar sedan ett halvt år tillbaka en av våra produkter på PC utan några som helst problem. Kom igen, lär er båda plattformarna, de är lika bra! Vilket ni väljer är bara loggan som kommer upp på morgonen när ni startar maskinen!

Anders Lundberg
Prepress Manager
Egmont Tidskrifter AB

Namn:        Svenåke B 
Inlägg:     Uppenbarligen fungerar det där med att starta om programmet för UNT, vilket också är min erfarenhet. Eftersomm jag under många år använt båda plattformarna. Vissa program hänger hela datorn så då hjälper inte den funktionen i Windows.
Religiöst, nej knappast. Fakta talar för Mac som stabilare, men framför allt bättre användargränssnitt, lägre TCO och ROI, med andra ord lägre kostnader och högre produktivitet.

Namn:        Anders Lundberg
Inlägg:     Jag är ledsen Svenåke, men jag är tekniker, varken ekonom eller administratör, så jag har ingen aning om vad TCO och ROL står för. Vad jag däremot vet är att de redaktioner som kör mac måste vi ha en halvtidskonsult som går runt och löser problem. Den redaktion som kör PC klara sig i stort sett själv. Nu ska jag vara ärlig och förklara att det i och för sig är en liten redaktion. Men de är intelligenta och fördomsfria och gör en förbannat bra tidning..
Sedan förstår jag inte vad du menar med användargränssnitt. När du startat de program du ska arbeta med (och det är väl därför vi avlönar personal?) är ju skärmen fullständigt identisk på båda plattformarna. Vad är problemet?
Jag försöker faktiskt vara objektiv här. Har arbetat på MAC sedan de lanserade modellen FX II. Tror det var slutet 1980. Älskar mina MACAR och använder dem privat främst för videoredigering. Men jag har också ett par PC och har aldrig haft problem med dem. Jag tror att god företagssamhet och optimal produktion måste utgå från vissa tekniska premisser:
1. Välj rätt hårdvara utifrån den funktion klienten har.
2. Välj rätt mjukvara utifrån den funktion klienten har.
3. Välj senaste, och i och för sig dyraste, operativsystemet.
4. Var intelligent vad gäller typsnitt etc. Förakta aldrig småprogrammen, de är viktiga för funktionen som helhet.
4. Utbilda personalen, kunskap är aldrig fel.
5. Strunta i märket på plåtlådan, det betyder ingenting.
6. Strunta i Finder eller Utforskaren. Det finns så många program som hanterar filer så mycket bättre.
7. Satsa lite pengar på ett produktionsflödessystem. Då vet klienterna inte ens om de arbetar på en PC eller en MAC.
8. Låt varje företag välja den plattform de vill ha. Var objektiv och fördomsfri. Tekniska problem löses med teknik, inte känslor!.
9. Vilken plåtlåda ni än väljer så sätt dit en Appleskärm. De är så mycket bättre på att återge gråskala än vad PC skärmar kan. Om man inte är beredda att hosta upp runt 80.000 för en monitor…
Till sist, lycka till därute, vilken plattform ni än väljer!

Namn:        Anders Andarve   
Inlägg:     Anställ som jag gjort. Spannet är mellan 19-26 år och det är 4 smarta tjejer som håller grejorna i trim. Dessutom Pedensia som backupp rent tekniskt. Det är muskler det.

Namn:        Svenåke Boström   
Inlägg:     @Anders Lundberg: TCO står för Total cost of ownership och ROI för Return of investment och i båda fallen vinner Macen de flesta undersökningar.
Sedan håller jag med dig helt och hållet när du säger att ”Låt varje företag välja den plattform de vill ha”, eller rättare sagt på större företag; Låt varje avdelning välja den plattform de vill ha. Så har vi gjort inom Mediehuset ST där vi kör i blandad miljö, Mac och Win.
Så några kommentarer till dina punkter.
1 och 2 håller jag helt med dig, men med tillägget att man bör testa i vilken miljö klienten fungerar bäst, efersom det uppanbart ÄR olika i olika operativsystem.
3. Som tidningar och mediehus har vi inte råd längre att göda Microsoft med våra licenspengar. De som vill spara mest kan med fördel gå över till Öppen källkod (se seminariet Open Source – hur gör man i praktiken? arrangerat av Ifra och Medieutbildarna den 10 mars, http://www.medieutbildarna.se)
4. Mycket viktig reflektion, här slarvar många.
5. Tyvärr kan man ju inte bortse ifrån vilken dator man använder. Anledningen till att Mac OS är stabilare och säkrare är att operativsystemet är skrivet för en bestämd hårdvara/processor.
När det gäller användargränssnitt så finns det små men för den enskilde användaren viktiga detaljer som fungerar olika i vissa program. Nu är det ett par år sedan jag jobbade med Photoshop i Windows, men då retade jag mig alltid på ett kommando som man utförde ofta. När jag körde tangentbordskommandot för att förstora en bild så hängde inte bildfönstret med utan jag måste alltid med musen dra upp fönstret till rätt storlek, medan vid samma manöver i Macen så följde fönstret med och jag slapp ett onödigt moment. (Bara ett litet exempel).
Sedan finns det ju faktiskt en hel del andra skillnader i operativsystemen som påverkar jobbet, exempelvis Macens snabbkommando för att få överblick över öppna fönster etc.
Visst operativsystemen blir mer och mer lika varandra, men Apple ligger alltid steget före. Jag minns ett tillfälle på Dagsvara-konferensen för att par år sedan när en entusiastisk Microsoftmedarbetare gav oss en förhandstitt på Windows Vista. Det vi snabbt kunde konstatera var att det mesta som där presenterades som ”nyheter” fanns i Mac OS sedan flera år.

Ämnen i artikeln:

UNT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.