söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Stor ilska på The Sun

Publicerad: 14 februari 2012, 10:04

Efter de senaste arresteringarna anklagar en av tidningens tyngsta profiler polis och politiker för att bedriva "häxjakt" på Sun-journalister.

Ämnen i artikeln:

The Sun

Efter de senaste arresteringarna nu i helgen går Trevor Kavanagh till rasande angrepp mot den i tidningens ögon oproportionerliga insatsen: ”I stället för att kallas till förhör har 30 journalister helt onödigt släpats upp från sina sängar i gryningsräder, arresterats och förvarats i polisceller medan deras hem genomsöks. Fruar och barn har förnedrats medan upp till 20 poliser åt gången har slitit upp golvbrädor och gått igenom privata ägodelar, kärleksbrev och helt privata dokument.” Tunga brottsutredningar har fått stå tillbaka till förmån för utredningen om journalister, menar Trevor Kavanagh vidare.

Men i dag försvarar Scotland Yard sina metoder och omfattningen av de tre relaterade utredningarna: Operation Weeting som granskar telefonavlyssning/hackning, operation Elveden som utreder journalisters betalningar till poliser och andra myndighetspersoner, och operation Tuleta (dataintrång). Londonpolisen säger i ett uttalande att det rör sig om ytterst komplexa utredningar med ”bokstavligt talat miljoner olika dokumentationsbitar som alla måste granskas och undersökas.” Polisen tillbakavisar också The Suns påstående om att så många som 20 poliser ska ha genomsökt journalisternas hem.

Guardians redaktör för undersökande journalistik, David Leigh, skrev i går kväll att Trevor Kavanagh bekvämt nog utesluter vissa detaljer i sin krönika, som att The Suns journalister anklagas för att ha mutat poliser. Leigh menar att News International inte längre har kontroll över situationen och att The Sun fruktar att ägaren Rupert Murdoch kommer att lägga ned tidningen. Det var Guardian som avslöjade telefonavlyssningsskandalen som ledde till News of the Worlds spektakulära fall.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev