Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Stödmanifestation för Gui Minhai i dag

Publicerad: 17 oktober 2018, 06:21

Gui Minhai

Vid lunchtid i dag arrangeras en stödmanifestation för den fängslade svenska förläggaren Gui Minhai utanför den kinesiska ambassaden i Stockholm.


I dag är det på dagen tre år sedan den svenska förläggaren Gui Minhai, som driver ett Hongkongbaserat förlag som ger ut regimkritiska skrifter, fördes bort från sin semesterbostad i Pattaya, Thailand och fördes till Kina. Sedan dess har han, med undantag för en kort period, suttit frihetsberövad utan tillgång till advokat. Inte heller har han fått veta åtalspunkter eller ställts inför rätta.

Formellt har anklagelserna mot honom gällt ett gammalt trafikbrott, vilket han erkänt i kinesisk tv samtidigt som han avsade sig stöd från svenska myndigheter. Framträdandet har dock avfärdats av människo- och pressfrihetsorganisationer som menar att hans egentliga ”brott” är att han publicerat regimkritiska böcker.

Klockan 12 i dag arrangerar Svenska Journalistförbundet, Svenska förläggareföreningen, Sveriges författarförbund och Svenska PEN en manifestation till stöd för Gui Minhai utanför den kinesiska ambassaden på Lidovägen 8 i Stockholm. Initiativtagare är Kurdo Baksi.

Kina återfinns på plats 176 av 180 på Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex.

Mer om stödmanifestationen

SJF.se: Stödmanifestation för Gui Minhai 17 oktober

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev