Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Stig Fredrikson får Frihetspennan

Publicerad: 12 Januari 2009, 14:06

Stig Fredriksson jobbar som utrikespolitisk kommentator på Aktuellt och var fram till i somras Publicistklubbens ordförande. Medievärlden ringer upp och frågar honom om Frihetspennan, Sefastson, Welander och bevakningen av USA-valet.


Stig Fredrikson får Torgny Segerstedts Frihetspenna (se motivering nedan).

– Jag är vädligt stolt, och glad och rörd. Det här är också ett pris för min utlandsbevakning under lång tid, säger han.

Har du hittat nya vägar för ditt engagemang sedan du slutade som PK-ordförande i somras?

– Nej, egentligen inte. Jag följer diskussionen om yrkes- och pressetiken.

Skulle du vilja ha ett nytt uppdrag som liknar det?

– Det har jag inte tid till nu, att vara PK-ordförande är ju speciellt, det är ett hedersuppdrag. Jag satsar nu helt på mitt jobb som utrikeskommentator på Aktuellt.

Hur tycker du att svenska medier sköt bevakningen av amerikanska valet?

– Som jag bedömer det har det varit rätt balanserat mellan demokrater oh republikaner, men jag tycker att det har varit en rätt hysterisk bevakning. Ingen annan internationell nyhetshändelse får så stort genomslag, och jag kan väl önska att man kunde fördela tiden lite mer rättvist mellan den här och andra viktiga frågor.

Två yrkesetiska fall är aktuella just nu, Trond Sefastson och Peter Welander, har du någon åsikt om dem?

– Sefastson skrev jag om i vår årsbok. Jag tycker att det var en olycklig sammanblandning av roller som är oacceptabel.

Och när de gäller Welander?

– Det är ju väldigt viktigt att tänka på sin egen trovärdighet och företagets trovärdighet när man tar externa uppdrag. Det är ju lätt att som fast anställd sitta på höga hästar och bedöma frilansares uppdrag, men det är viktigt att dra en snäv gräns för att inte riskera trovärdigheten.

Motiveringen lyder:

”Stig Fredriksson får utmärkelsen för sitt arbete för demokrati och yttrandefrihet. Han är med sin stora erfarenhet, sina gedigna kunskaper och sin integritet en av Sveriges mest respekterade utrikeskommentatorer. Som ordförande i Publicistklubben har han lett arbetet med att skapa ett regelverk som skall värna såväl yttrandefrihet som god journalistik.”
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.