Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Stefan Wahlberg: Vi är surmagade förlorare

Publicerad: 18 Augusti 2009, 02:28

...det journalistiska grunduppdraget är att nitiskt och redligt tillvarata läsarnas intressen och att en viktig del av detta är att berätta så mycket som möjligt för sina läsare. Inte tvärt om, skriver Stefan Wahlberg i det senaste numret av Medievärlden.


Vad som har ett oavvisligt allmänintresse är en elastisk fråga. I bloggosfären skriver man, utan en tanke på konsekvenserna, rakt ut det som man anser vara sant och relevant för sina läsare. Inom gammelmedierna är förvirringen nu större än någonsin – just på grund av den informationskonkurrens som vi utsätts för av bloggosfären. I grund och botten handlar detta om en dragkamp om läsarnas gunst.

Läsarna vill ha namn på brottslingar och kändisar. De vill ha adresser, rättsmedicinska detaljer och andra uppgifter som vi på gammelmedierna känner till men väljer att hemligstämpla för våra läsare. Alla vet att denna dragkamp har en lika given som surmagad förlorare: gammelmedierna.

Man kan tycka vad man vill om orsaken till våra läsares informationshunger. Själv väljer jag att konstatera att det journalistiska grunduppdraget är att nitiskt och redligt tillvarata läsarnas intressen och att en viktig del av detta är att berätta så mycket som möjligt för sina läsare. Inte tvärt om.

Varför blir det då alltför ofta just tvärt om – trots vårt grunduppdrag?
För det första handlar det om okunskap och feghet. Man tar det säkra före det osäkra och följer det som man tror är praxis från Pressens opinionsnämnd. Att göra nyanserade avvägningar mellan läsekretsens ”berättigade” intressen och deras snaskiga nyfikenhet är inte svenska redaktörers bästa gren. Är det till exempel ett berättigat intresse att en läsare vill veta om det bor en pedofil bredvid barnens lekplats?

För det andra handlar det om gangsterjournalistik. Alla vet att man kan dra en historia om ”Skådespelaren” hur långt som helst men att varje kommatecken måste sitta rätt om skådespelaren namnges. Här bryr vi oss inte om bloggosfären redan har gjort identiteten sökbar via Google. Och detta trots att den reella effekten av en sådan ohelig korsbefruktning är direkt kontraproduktiv mot det som ”vår” pressetik egentligen ska skydda.

Jag påstår inte att vi ska börja panikpublicera namn och bild på alla brottslingar. Däremot påstår jag att vi måste våga förstå varför bloggosfären alltid vinner den här dragkampen om läsarna. Det är nämligen ett utmärkt sätt för gammelmedierna att lära känna sina läsare på.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.