Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Stefan Melesko om Stampens framtid

Publicerad: 23 Maj 2016, 08:46

Stampens situation var ohållbar. Därför var beskedet om rekonstruktion inte oväntat. Nu är det de större fordringsägarna som avgör mediekoncernens öde, menar Stefan Melesko.


Ämnen i artikeln:

Stampen

Om det blir konkurs eller inte för Stampen beror på hur de största fordringsägarna resonerar säger Stefan Melesko.

De accepterar sannolikt ett dåligt förslag om alternativet är ännu sämre, för vid en konkurs kan alla deras fordringar försvinna.

I dag har Stampen omkring 1,2 miljarder kronor i räntebärande skulder. Det måste till rejäla avskrivningar av dessa för att mediekoncernen ska få rätsida på verksamheten konstaterar Stefan Melesko.

Speciellt med tanke på att koncernen fortfarande har en goodwillpost på 1,6 miljarder och bara drygt 230 miljoner kronor i eget kapital. Dessutom har förhållandet mellan goodwillvärde och eget kapital bara blivit sämre och sämre med åren.

Tror du Stampen kan undvika en konkurs?

Det beror helt på vad bankerna säger.

När Stefan Melesko analyserade Stampens årsredovisning för 2014 konstaterade han att den investmentbank som skulle lösa Stampens finansiering hade en tung uppförsbacke framför sig. Det då ambitionerna för amorteringarna inte uppnåddes, målet var att bli av med 600 miljoner i skulder men det blev 480 miljoner. Soliditeten var då också nere på 12 procent.

Utifrån delårsrapporten för 2015 från Stampen kom Stefan Melesko fram till att en inte orimlig nedskrivning av goodwillvärden skulle radera ut hela det egna kapitalet och för att undvika detta måste det till nytt kapital.

Där skriver han också att Jag tycker personligen att det är synnerligen beklagligt att ytterligare ett av våra medieföretag med familjeägande kan få sin ägarbild kraftigt omstrukturerad. Ytterligare ett företag i raden av NST, HD, DT med flera. Men vilka alternativ står till buds?

Allt Premium-material om Stampen samlat: 

Krönlein: Vi fortsätter att satsa

Viveka Hedbjörk välkomnar Stampens besked

Alsander: Vi har goda förutsättningar

Stampen måste hitta nya ägare

Facket inte överraskat av Stampens besked

Kuhnke om Stampens akuta kris

Hjörne: Vi har alla möjligheter att lyckas

Stampen ansöker om rekonstruktion

Ämnen i artikeln:

Stampen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.