Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Statsministerns kritik mot Danmarks Radio hot mot yttrandefriheten

Publicerad: 25 Januari 2007, 09:45

Den danske statsministern, Anders Fogh Rasmussen, går till kraftigt angrepp på Danmarks Radio (DR). Orsaken är kanalens uppföljning av tv-dokumentären "Den hemmelige krig", som hävdar att danska soldater har lämnat ut afghanska krigsfångar till USA. Danska medieprofessorer menar att statsministern begränsar yttrandefriheten och riskerar att skapa självcensur hos DR-medarbetarna.


Dokumentärfilmen ”Den hemmelige krig” visades på dansk tv i slutet av förra året. I filmen påstod amerikanska förhörsledare att danska soldater rutinmässigt överlämnade afghanska fångar till de amerikanska styrkorna. Filmen väckte stor uppmärksamhet i Danmark och blev också en fråga för folketinget. Regeringen kritiserades för att ha haft kännedom om överlämnandet av fångarna, men regeringen tillbakavisade anklagelserna.

Igår kom så en av de amerikanska förhörsledarna med nya upplysningar, som visar att den danska regeringen inte kände till något om överlämnandet av afghaner till den amerikanska förhörscentralen i Kandahar våren 2002. Nu menar Anders Fogh Rasmussen att dessa nya upplysningar bör leda till att DR:s behandling av filmen bör undersökas närmare.

– Jag kan bara konstatera att de inslag som DR har sänt är fullständigt missvisande i förhållande till de upplysningar vi har i regeringen, och som vi har gett vidare till folketinget, säger statsministern i en intervju med Berlingske Tidende. Och jag har ju lagt märke till att det nu reses krav på att regeringen ska företa en undersökning. Jag tycker dock att det kanske vore på sin plats att DR kritiskt undersöker sig själva. Det vore på sin plats att DR undersöker hur man där hanterar den information man får och hur man sedan för den vidare.

Statsministerns krav på undersökning av DR har skapat oro i mediekretsar och fått flera medieprofessorer att tycka till.

– Det är ytterst beklagligt att en statsminister går ut och hotar ett medium, vilket i praktiken inskränker yttrandefriheten, säger medieprofessor Jörgen Poulsen vid Roskilde Universitetscentrum. Att man använder sin makt till att indirekt hota institutioner är ytterst förkastligt. Det börjar likna förhållanden i diktaturländer och islamiska stater, där regeringen sitter tungt på medierna. Mediernas oavhängighet av statsmakten är helt avgörande i vårt samhällssystem.

Även professorn i medievetenskap vid Århus Universitet, Frands Mortensen, liksom dekan Ole Prehn på Ålborg Universitet, kritiserar skarpt statsministerns agerande.

DR:s generaldirektör Kenneth Plummer vill inte på nuvarande stadium kommentera kritiken. Han vill först grundligt sätta sig in i frågan och diskutera den internt innan han kommer med ett uttalande.
Christer Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.