Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Statens lönekostnad för Metro: 5,1 miljoner kronor

Publicerad: 10 april 2019, 04:57

Foto: Lucas De Vivo.

Alla anställda på Metro har nu fått sin lön via den statliga lönegarantin. Totalt betalades över 5 miljoner kronor ut till de anställda för den lön som inte kom den 25 mars.


Ämnen i artikeln:

Metro

Metros två bolag har tvingats till rekonstruktion efter att annonsintäkterna rasat i snabb takt. Som Medievärlden tidigare berättat har skuldbergen vuxit ur kontroll, och hundratals företag och frilansare står nu i förhandlingar om ett så kallat ackord – alltså en skuldnedskrivning för bolaget.

Ägaren och vd:n Christen Ager-Hanssen har tidigare sagt till Medievärlden att när skulderna, som han kallar skräp som lämnats från den tidigare ägaren, är borta så kommer tidningen att bli lönsam igen.

– Vi har en klockren affärsplan, säger han.

De anställda på Metro har fått gå utan lön sedan den 25 mars. Dagarna innan slog kronofogden till mot flera konton som tillhör bolaget och pengarna var därmed helt slut.

Nu har dock lönerna trillat in på de anställdas konton. När ett företag sätts i rekonstruktion så kan rekonstruktören ansöka om statlig lönegaranti – vilket advokat Helena Ståbi, som är Metros rekonstruktör, gjort.

Totalt har Länsstyrelsen, som handlägger ärenden om statlig lönegaranti, betalat ut 5,1 miljoner kronor i löner. Till Metro Media AB har 3,9 miljoner kronor i lönegaranti betalats ut, medan Tidnings AB Metro har fåt 1,2 miljoner i statlig lönegaranti.

Någon ansökan för lönegaranti för aprils utbetalning hade inte Länsstyrelsen fått ännu.

Pengarna är dock inte att betrakta som en gåva till Metro. De kommer att krävas tillbaka. Enligt Skatteverkets hemsida är det Länsstyrelsen som ska besluta hur mycket och när lönegarantin ska betalas tillbaka. Betalas den inte lämnas skulden över till kronofogden.

På Metro jobbar nu de anställda vidare. Arbetet har dock styrts om till en papperstidning i ett nytt format, säger tidningens publisher Thomas Eriksson till Dagens Media. Något datum för när den nya tidningen ska komma ut och hur den ska distribueras kan han dock inte uppge.

Metro har länge distribuerats i Stockholms kollektivtrafik. Men nu har bolaget en skuld på 15 miljoner till SL för distributionen och Christen Ager-Hanssen menar att avtalet är uppsagt, något SL förnekar.

SL:s presstjänst säger dock till Medievärlden att de i nuläget inte är aktuellt att plocka ned tidningshållarna som står utspridda över staden.

– Inte ännu. Vi vet inte vad som händer framöver. De får stå kvar tills vi har läget klart för oss med hur det går, säger Claes Keisu.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.