Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Staten har synpunkter på gratistidningarnas kvalitet

Publicerad: 7 december 2006, 10:20

För att freda den krångliga och graderade reklamskatten har regeringen bestämt att gratistidningar är av fundamentalt annan kvalitet än prenumererade eller lösnummer sålda dagstidningar. Det utvecklar näringsdepartementet i ett svar till EU-kommissionen. - Man kan inte generalisera på det viset, säger Tidningsutgivarnas vd Barbro Fischerström.


Reklamskatten är ojämnt fördelad. Reklamtrycksaker är befriade, för dagstidningar gäller 3 procent och för övrig press gäller 8 procent.
Gratistidningarna tillhör ”övrig press”, men driver frågan om att beskattningen strider mot EG-fördraget.
I sitt svar till kommissionen om reklamskatten utvecklar regeringen sin syn på vad som skiljer ”allmänna nyhetstidningar” från gratistidningar:
”Huvuddelen av innehållet i dessa tidningar är redaktionell text, vilken generellt består till en stor del av egenproducerade nyhetsreferat, längre reportage, analyyser och opinionsbildande material.”
Gratistidningar däremot: ”består till en mycket liten del av opinionsbildande material och analyser, medan nyheter främst består av kortare texter, inte sällan producerade av nyhetsbyråer.”
Barbro Fischerström reagerar på karaktäristiken:
– Det finns gratistidningar som håller minst lika hög kvalitet som prenumererade dagstidningar, andra som mer liknar annonsblad. Man kan inte resonera som regeringen gjort.
– Den enda lösningen på alla dessa orättvisor som är inbyggda i systemet är att snarast möjligt avskaffa reklamskatten.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.