Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Starka fusionskrafter på pappersbruken

Publicerad: 21 Januari 2011, 08:30

Tidningspappersbruken blöder. Därför är det mycket troligt att ett antal strukturaffärer är att vänta. Något som köparsidan upplever som hotfullt.


Norske Skog, där mer än hälften av omsättningen kommer från tidningspapperssidan, har under en tid signalerat att de gärna ser strukturaffärer och en konsolidering av marknaden.

Men bolagets usla ekonomi har medfört att de planer åt det hållet som diskuterades i höstas har skrotats.

Bolagen måste ta brutala nedläggningskostnader, och vid ett förvärv är det köparen som får ta hela smällen. Det blir för dyrt, säger en bedömare till Dagens Industri.

Finska UPM köpte Myllikoski och Rhein Papier i slutet av 2010. Det var första steget av en större omstrukturering av den nordiska marknaden enligt Dagens Industris analys.

Nästa är troligen en finansiell rekonstruktion av Norske Skog. Sedan är läget mer oklart enligt DI. Men troligen kommer trycket vara hårt på UPM att närma sig någon eller några av de övriga skogsjättarna.

Slutet kan bli att dagens fem nordiska tidningspappersproducenter (Holmen, Norske Skog, SCA, Stora Enso och UPM) reduceras till två eller tre. Något som kan ställa till det för köparledet som vill ha konkurrens för att hålla nere priset.

En situation med bara en skandinavisk aktör är inte bra, säger Anders Westermark, ordförande för TU:s samköpsgrupp.

Att leverantörerna måste göra något åt sina problem har han förståelse för.

   De har varit tydliga under våra samtal att de måste få till lönsamheten. Vilket vi också förstår. Och för att de ska vara kvar på sikt krävs det en uthållig lönsamhet och även resurser till reinvesteringar.

Förhandlingarna för 2011 har precis avslutats med en prisökning på omkring 15 procent enligt vissa källor. En siffra som Anders Westermark dock inte bekräftat.

Upplevde du att leverantörerna hade pratat sig samman innan de gick in i diskussion med er?

Mitt intryck är att de agerade korrekt och oberoende av varandra.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.