Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Stampen/VLT: Sara Pers-Krause fjärde generationen i ledningen

Publicerad: 12 Januari 2009, 14:13

Som en del av dagens affär i VLT AB-aktierna tar Sara Pers-Krause plats i Promedias styrelse. Därmed är den gren av släkten Pers som lett Vestmanlands Läns Tidning sedan 1948 åter inblandad i företagsledningen.


Ämnen i artikeln:

VLTPromediaStampen

Promedia – med en omsättning på mellan 1,3 och 1,4 miljarder och verksamhet kopplad till 14 dagstidningar – ägs huvudsakligen av Liberala Tidningar genom Nerikes Allehanda AB och VLT AB. Styrelsen i Promedia består av representanter för Liberala Tidningars ägare: Mediaintressenter (Stampen, Ny Lidköpings-Tidningen, delar av släkten Pers), EK-koncernen och Mittmedia.

För sina aktier i VLT AB får Anders H Pers, hans syster och barn aktier i Promedia, ungefär 4 procent, och obligationer – samt en styrelseplats i Promedias styrelse.

Det är Sara Pers-Krause som tar plats i Promedia. Hon satt i Ingress Medias styrelse i fem år och följde arbetet med den stora omställningen på de små lokaltidningarna till lönsamhet. När hon talar om sina förväntningar på styrelsearbetet i Promedia talar hon om ”tidningen” och ursäktar sig med att VLT med dotterbolag är närmast hjärtat.

Sara Pers-Krause har haft VLT med i livet sedan hon föddes 1958. Farfar Anders Yngve Pers ledde tidningen då, 1978 tog pappa Anders Harald Pers över. Och hon kan tidningens stolta historia från krigsåren.

– Att utveckla tidningarna är det viktigaste i styrelsearbetet.

Anders H Pers är den senaste, med all säkerhet sista familjemedlemmen i släkten Pers som i sig samlade såväl ägandet som den direkta ledningen av företaget. Fram till 1996 var han koncernvd och huvudredaktör för VLT.

I samband med ägarstriden när Stampen tillsammans med bland andra delar av släkten Pers skaffade sig en majoritet i VLT AB genom Medieintressenter så tvingades Anders H Pers bort från styrelsen.

Att dottern tar plats i Promedia gläder Anders H Pers mycket. Hon representerar traditionen och förankringen i tidningen. Anders H Pers talar om vikten av att tidningarna i Promedia utvecklar sin särprägel, var och en. Han varnar för utslätning, att slå vakt om personligheten är tidningarnas chans, annars blir de likgiltiga för läsarna.

Har VLT haft en rimlig utveckling de senaste åren?

– Jag skulle helst vilja se framåt. Det här är den bästa lösningen.

Anders H Pers har ett stort intresse för tidningsutveckling. Nu talar han om mobiltelefonerna som nästa viktiga plattform – som kommer att växa på datorernas bekostnad, mer än papprets.

– Att jobba mot mobilerna är mycket billigare. Även små tidningar kan klara det.

Hur läser du VLT idag, på papper, i dator eller mobil?

– På papper.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

VLTPromediaStampen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.