Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Stampen räknar med nya förluster

Publicerad: 27 november 2018, 09:17

Stampens huvudägare Peter Hjörne (t.v) och Stampens koncernchef Martin Alsander (t.h)

Stampen Media delas ut till aktieägarna. Tidningarna går runt, men distributionen går med stor förlust. – Det går dåligt i år och ännu sämre nästa år, säger Stampens vd Martin Alsander. Prisbilden måste upp.


Ämnen i artikeln:

Martin AlsanderStampen

Framåt nästa sommar ska Martin Alsander avskaffa sig själv som koncern-vd. Dagens Stampen blir två separata bolag:

- Stampen Media med tidningar, distribution och utomhusreklamen i Wallstreet, där Johan Hansson är vd.
- VTAB som äger ett halvdussin tryckerier från Norrtälje till Vimmerby och Landvetter, där Peder Schumacher är vd.

Riktigt hur det ska gå till att fördela koncernmoderns banklån och tillgångar kan Martin Alsander inte säga, men påminner om bakgrunden:

– 2014 var vi en spretig grupp med 80 juridiska enheter. Vi har bantat koncernkontoret från 80 till 7 anställda. Nu får vi två tydliga och självständiga verksamheter som fullt ut kan fullfölja sina strategier och använda sina egna kassaflöden. De behöver inte längre kompromissa för helhetens bästa.

Vad är mest komplicerat med att upplösa Stampens balansräkning?

– Det finns olika tekniker, men hur det ska göras får vi återkomma till.

Men vem tar hand om banklånen och stämningen från Mittmedia och EK-gruppen?

– Det får vi ta längre fram i processen, det finns ingen anledning att ta den frågan här och nu med dig. Vi får lösa det framgent.

Skattebetalare och leverantörer stärkte Stampens balansräkning med en dryg miljard i rekonstruktionen som avslutades hösten 2016. Men bolaget är fortsatt ekonomiskt skört:
Med en goodwill på 740 miljoner, eget kapital på 322 miljoner och nästan lika stora räntebärande lån krävs det inte mycket för att knäcka bolaget.

Har ni garantier från ägarna om ni behöver ytterligare kapital för att klara uppdelningen?

– Vi har en stark ägarkrets som är mycket engagerade, det är väl så bra man kan begära.

I år kommer medieverksamheten gå plus, men förlusterna från distributionsverkssmheten äter upp hela vinsten, så Stampen Media landar på ett minusresultat både i år och nästa år, enligt Martin Alsander.

– Vi har återhämtat oss väl efter rekonstruktionen. Medieverksamheten kommer att gå med vinst och vi har målet att ha 50 000 digitala prenumeranter i Västsverige vid årsskiftet.

GP har bara 10 000 digitala prenumeranter enligt mina källor?

– Ja, men då räknar du bara Plustjänsten, inte de som har e-tidning. Vi har högre prenumerationsintäkter och fler prenumeranter än förra året.

GP ska öka redaktionen från 98,5 till 112 tjänster sägs det?

– Det går inte att spara sig ur det tapp vi har under övergångsperioden, utan vi måste satsa på journalistik och en bra produkt.

Hur ser problemet ut, kan ni inte testa dagdistribution?

– Nej, det tror jag inte skulle passa oss, möjligen i vissa specifika områden. Vi är en morgontidning och ska komma ut på morgonen. Vi har provat nya grepp för distribution, men problemet är att post, dr och paket betalas för dåligt. Det blir också komplicerat att dela ut post och varje dag göra nya rutter. Om man bara har sin egen tidning att köra ut blir det enklare. Det måste vi få ordning på nästa år och prisbilden måste upp.

När kan Stampen Media gå runt då?

– Om vi 2020 har 100 000 digitala prenumeranter har vi en bra medieaffär. Men tyvärr drar distributionskostnaderna ner resultatet. Tidningarna måste bära hela förlusten för distributionen. Det är därför det är så viktigt att få presstöd så att vi klarar övergången.

Stampen har nu återigen ansökt om presstöd för GP, och det avgörs den 5 december. Senast de sökte, 2016, fick de avslag.

Är det inte provocerande att Peter Hjörne tar ut 8,5 miljoner kronor i lön och pension när ni samtidigt tigger om statsbidrag?

– Jag har ingen insyn i hur Peter Hjörne tar ut sin pension. Jag är övertygad om att Presstödsnämnden bortser från det.

Hur går det för tryckerierna i VTAB då?

– VTAB går bra och behåller sin rörelsemarginal. De har gjort stora besparingar i ”cold set” och kan optimera mellan anläggningarna. ”Heat set” i Vimmerby går bra och vi växer inom skylt och reklamtryck, där vi har en ganska låg marknadsandel.

Kan ni på sikt behålla alla tryckerierna?

– Över tid får vi nog fundera på det.

Hur mycket goodwill ska ni skriva bort i år?

– Vi gör våra impairmenttester just nu, det är för tidigt att säga. Min bedömning är att det behövs mindre justeringar.

Alingsås Tidning är på obestånd, ska ni inte köpa den?

– Vi har nu skapat en väldigt bra struktur i Stampen Local Media. Det är klart att vi skulle kunna ta in solitärer i den strukturen.

Martin Alsanders roll som koncernvd avskaffas, men han kommer i fortsättningen att vara med i båda bolagens styrelser.

Leif Holmkvist

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Martin AlsanderStampen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News