Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Stampen ökar omsättningen med en miljard

Publicerad: 12 November 2007, 14:19

Stampen ökar omsättningen med en dryg miljard och sänker rörelsemarginalen från 6,4 till 6,3 procent perioden januari till september. - Det är starkt att växa och omstrukturera med bibehållen lönsamhet, säger Medievärldens krönikör, medieekonomen Stefan Melesko.


Omsättningen ökar med 1,1 miljarder till 3,3 miljarder kronor. En viktig förklaring till ökningen är förvärven av Nerikes Allehanda, Bergslagsposten och Motala Tidning.

Lönsamheten är oförändrad. Rörelseresultatet har ökat från 177 till 281 miljoner kronor jämfört med samma period i fjol, men ökningen står i proportion till omsättningnsökningen så rörelsemarginalen minskar från 6,4 till 6,3 procent.

– Stampen har gått som året innan. De jobbar på men trots att marknaden utvecklats positivt har inte marginalen förbättrats. Koncernen befann sig i mitten i dagspressens lönsamhetsliga förra året, och det gör den i år också, säger Stefan Melesko.

­ Det är starkt att växa och omstrukturera i den omfattningen utan att tappa lönsamheten. Resultaten får inte toppbetyg, men de når en hygglig nivå.

Resultatet efter finansnetto blev 457 miljoner, men av det bestod 283 miljoner av engångsposter (en fastighetsförsäljning och genomförda strukturaffärer)

Stampen har delat in verksamheten i sju affärsområden; Göteborgs-Posten, V-TAB, Promedia, Mediabolaget Västkusten, Stampen Media Partner, Samedio Affärsservice och Stampen Fastigheter.

Göteborgs-Posten ökade annonsförsäljningen med 7 procent jämfört med 2006, mest ökade nätannonseringen, den lokala detaljistmarknaden och platsannonserna. Rörelsresultatet före goodwill (EBITA) för affärsområdet ökade från 58 till 77 miljoner kronor.

Promedia, det nya mellansvenskan affärsområdet där NA- och VLT-koncernerna ingår har ett rörelsresultatet före goodwill (EBITA) på 57 miljoner kronor, där ingår omstruktureringskostnader på sex miljoner kronor.

Mediabolaget Västkusten, med Hallandsposten, Hallands Nyheter, Bohusläningen och TTELA:s  har ett rörelseresultat före goodwill (EBITA) på 35 miljoner kronor, där ingår omstruktureringskostnader på fem miljoner kronor.

V-TAB:s rörelsesultat före goodwill (EBITA) ökade från 97 till 122 miljoner kronor
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.