Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Stampen har sparat in 10 000 flygresor

Publicerad: 10 Februari 2011, 12:42

Byte till fjärrvärme, fjärrkyla och grön el gjorde att utsläppen från GP-huset minskade med motsvarande 10 000 enkelresor med flyg mellan Göteborg och Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Stampen

Arbetet är en del i Stampens miljöinitiativ. För att klara av certifieringskraven är det till exempel bara el från förnyelsebara energikällor som gäller. Dessutom har såväl fjärrvärme som fjärrkyla installerats i GP-huset.

Åtgärderna gav en minskning motsvarande 270 ton koldioxid 2009 och ytterligare 185 ton 2010.

Till sommaren ska alla företag i Stampen-gruppen vara miljöcertifierad. Men att det ska bli lika stora utsläppsbesparingar någon annanstans tror inte miljösamordnare Gunnar Springfeldt på:

Det är bara här vi äger fastigheten.

På många håll inom koncernen ligger man långt fram i miljöarbetet. Speciellt på Norrtelje Tidning som var tidigt ute med att certifiera sin verksamhet.

De är riktiga hjältar, säger Gunnar Springfeldt.

Troligen var de först i världen bland tidningar med det.

Även tryckeribolaget V-tab och distributionsbolaget i Mälardalen, Prolog, är miljöcertifierat. Inom kort ska även VTD som delar ut tidningar i Västsverige bli certifierade.

Stampen har även jobbat med att få de anställda att åka mer miljövänligt. Något som gjort att andelen tågresor ökat och utsläppen minskat under 2010. I siffror motsvarande 40 ton koldioxid totalt vilket blir omkring 40 kilo per anställd.

Gäller resepolicyn Tomas Brunegård också?

Den gäller hela koncernen. Men Tomas tillhör de som flyger mest. Ska han till Örebro eller Västerås tar han tåget men till Stockholm blir det i regel flyg. Men då har han någon kvällsaktivitet i Göteborg.

Det finns både för- och nackdelar med att resa med tåg anser Gunnar Springfeldt. Att det bara är några 100 meter till stationen från GP-huset är ett plus. Att man kan jobba effektivt under resan en annan. Men så är det det här med att det inte alltid går som på räls:

Vi har haft stora problem med SJ:s bristande leveransförmåga. Det är svårt att planera in möten om man inte är säker på att man kommer fram i tid.

Ämnen i artikeln:

Stampen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.