Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Stampen förhandlar exklusivt med Schibsted – försäljning närmar sig

Publicerad: 11 april 2019, 07:00

Schibstedhuset i Stockholm. Foto: Press.

Schibsted har fått exklusivitet i striden om vem som ska köpa Stampen. Prislappen på Stampen Media uppskattas till 150 miljoner kronor. Köpet kan bli klart inom några veckor.


Ämnen i artikeln:

BonnierRaoul GrünthalPeter HjörneMartin AlsanderSchibstedStampen

Tre stora medieföretag har visat intresse för att köpa det kristyngda Stampen Media: Bonnier News, JP/Politikens Hus och Schibsted, vilket SvD var först med att berätta.

Redan våren 2016 då Stampen var på obestånd ville danska JP/Politikens Hus, som äger Jyllands-Posten, Politiken och Extrabladet, köpa loss koncernens tidningar, men avvaktade den väntade konkursen. I stället gjordes en för skattebetalare och leverantörer dyr rekonstruktion i miljardklassen.

I dag säger JP/Politikens Hus vd Stig Örskov:

– Vi håller Göteborgs-Posten för att vara ett starkt publicistiskt varumärke med en god marknadsposition och det är inte någon hemlighet att vi har varit intresserade av Stampen. Därutöver har jag inte någon kommentar för närvarande.

I december delades Stampen Media ut av moderbolaget VTAB Holding, som behöll tryckerierna. Samtidigt pågick en budstrid mellan Schibsted och Bonnier News om Mittmedia. Schibsted hade krävt, men nekats, exklusivitet och Bonnier vann striden med ett sockrat bud.

Som så ofta några år efter en rekonstruktion drabbades Stampen i höstas av en ekonomisk svacka. Hur den yttrat sig är svårt för marknaden att avgöra, eftersom Stampen i år inte lämnat någon bokslutskommuniké. Styrelseordföranden Martin Alsander har i intervjuer förnekat att koncernen har akuta likviditetsproblem.

Däremot är det ingen hemlighet att den tidigare huvudägaren Peter Hjörne har en svag ekonomisk ställning. Hans stora hus i centrala Göteborg ligger i Fastighetsaktiebolaget Dicksonsgatan AB och är i senaste bokslut för 2017 värderat till 46,5 miljoner kronor men belånat till 41,3 miljoner. Fastigheten uppges nu vara till salu.

Familjen Hjörnes aktier i Stampen ligger i bolaget Skäreleja AB, som i senaste bokslut värderades till 31,2 miljoner kronor och belånades till samma belopp. Familjen har tappat sitt majoritetsägande i koncernen och spätts ned till 30 procent i de nyemissioner som gjorts.

Det har varit känt sedan i höstas att Stampen är till salu. Uppdelningen av koncernen gjordes för att underlätta en affär, eftersom intresset för att köpa tryckerier är klent. När Schibsted förlorade Mittmediaaffären intensifierades samtalen med Stampen. Kombinationen Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten och Aftonbladet skulle ge Schibsted en stark marknadsposition i Sveriges två största städer.

Enligt samstämmiga källor har Schibsted fått exklusivitet att förhandla om Stampen i lugn och ro. Varken Bonnier eller danskarna får vara med och buda. Priset på ett skuldfritt Stampen bedöms ligga runt 100 miljoner kronor. Men med exklusivitet kan prislappen pressas uppemot 150 miljoner, enligt branschbedömare som Medievärlden talat med.

Stampen styrelseordförande Martin Alsander vill inte kommentera frågan om Schibsteds exklusivitet, men säger:

– Vi för samtal om olika samarbeten. Det är viktigt för att hitta bra och starka strukturer för att kunna utveckla lokaljournalistiken.

Raoul Grünthal som är ansvarig för Schibsted Medias framtidsinvesteringar har avböjt att kommentera uppgifterna.

Leif Holmkvist

mvredaktion

Mer på Medievärlden Premium

Medievärlden Premiums expert Stefan Melesko har under många år bevakat Stampens situation i såväl snabbanalyser som analyser. Här kan du läsa mer.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News