Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Stampen bygger om Tidnings-Sverige

Publicerad: 20 April 2007, 05:36

Stampen med koncernvd Tomas Brunegård i spetsen fortsätter att bygga om tidnings-Sverige. Nerikes Allehanda tas över och slås samman med VLT, sfärens västsvenska tidningar förs ihop till ett företag, de mindre tidningarna i VLT-koncernen läggs i ett särskilt bolag.


Jätteaffären har förberetts under hård sekretess. Först med uppgifter om storprocessen har Hallands Nyheter och Göteborgs-Posten varit.

Huvudaktör är åter Stampen, med sin nära allierade Lennart Hörling och Nya Lidköpings-Tidningen. Under dagen ska affären presenteras.

I centrum står Nerikes Allehanda och Hallandsposten, som ägs av två grupper, delvis samma, liberala tidningsföretag. Nu ska ägandet renodlas och makten över dem samlas hos Stampen-NLT.

Steg för steg:

Nerikes Allehanda – ägs fram till nu av Stampensfären,  Dalarnas Tidningar, EK-koncernen och Mittmedia. Stampensfären köper Dalarnas Tidningars andel och tar över EK-koncernens andel. EK-koncernen får ta över?

Södermanlands Nyheter – som i den stora Centertidningsaffären placerades som en solitär i Stampen utanför VLT-koncernen, som tog hand om de andra c-tidningarna kring Stockholm.

VLT-koncernen – monteras ner och delas upp.

Nerikes Allehanda och VLT – slås samman till ett bolag.

TT-ELA – VLT-koncernens tidning i Trollhättan-Vänersborg förs samman med Stampens västsvenska tidningar i ett bolag. I det ingår också Hallandsposten, Hallands Nyheter och Bohusläningen.

Det finns olka uppgifter om vad som kommer att hända med de mindre tidningarna i VLT-koncernen. Antingen blir de kvar i samma bolag som VLT och NA, eller läggs i ett eget bolag som skulle bestå av:
Ingress-tidningarna, Länstidningen, Norrtelje Tidning, Nynäshamns-Posten och Lidingö Tidning.

Det finns en stark minoritet i sfären, som får se sig stå utanför hela processen och de avgörande besluten: Anders H Pers, Jonas Pers och Stig Fredriksson, Herenco, som äger i storleksordningen 45 procent av rösterna i VLT AB.

Stampen har kallat till presskonferens klockan 11.30 idag.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.