Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Stampen ansöker om rekonstruktion

Publicerad: 23 maj 2016, 05:40

I dag lämnar Stampen in en ansökan om rekonstruktion. Den gäller samtliga tidningar, V-tab och VTD.


Ämnen i artikeln:

Stampen Local MediaStampen

Stampens skulder är i dag på drygt 1,2 miljarder kronor. De senaste åren har koncernen minskat skulderna med omkring en halv miljard. Bankerna har nu sagt nej till att sälja delar av verksamheten för att minska skulderna och amorteringskrav.

Den främsta orsaken bakom koncernens ekonomiska problem är enligt den nuvarande ledningen dels den skuldsättning som koncernens tidigare ledning ligger bakom samt tryckerimomsfrågan. Stampen har arbetat med olika finansieringslösningar för att lösa situationen, men den samlade skuldsättningen har gjort det omöjligt att attrahera nytt kapital till verksamheten.

Läget är därför nu så allvarligt att koncernen lämnat in totalt 16 ansökningar om företagsrekonstruktioner.

På kort sikt är läget allvarligt konstarerar ledningen. Men menar att det samtidigt finns potential i koncernen eftersom en operationell vändning gjorts under de senaste två åren och idag går de underliggande verksamheterna bra och utvecklas i rätt riktning. Utmaningarna är alltså inte operationella utan finansiella.

Ledningen bedömer att det finns goda förutsättningar att klara en rekonstruktion men att koncernen för hög skuldsättning. Med nuvarande kassaflöde kommer Stampen inte kunna möta alla sina förpliktelser framåt Styrelse och ledning måste därför vidta åtgärder för att rädda jobb och verksamhet menar man.

Stampens ledning har presenterat ett förslag på hur koncernen på egen hand ska kunna hantera den bristande likviditeten men den har inte fått godkänt av banken.

En rekonstruktion pågår under tre månader, men kan förlängas till maximalt ett år. Den dagliga verksamheten fortsätter under processen.

Läs också Medievärlden Premiums intervju i februari med Martin Alsander.

Stefan Melesko: Stampens finansiering tre oförenliga krav

Brunegård om vad som knäckte Stampen

Ämnen i artikeln:

Stampen Local MediaStampen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.