Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ståhls miljontvist med Bonnier över

Publicerad: 24 april 2013, 10:39

Mångmiljontvisten mellan Sydsvenskans förre vd Johan Ståhl och Bonniers är över. Tvisten har avgjorts i en skiljedom och resultatet är hemligstämplat.


Ämnen i artikeln:

Johan StåhlBonnier

Tvisten gällde cirka åtta miljoner kronor i avgångsvederlag och uppsägningslön som Bonniers vägrat betala till Ståhl eftersom de ansett att han misskött sitt vd-uppdrag.

Jag har just tagit del av domen och jag är mycket mycket belåten med utfallet, säger Johan Ståhl till Medievärlden.

Enligt Ståhl är överenskommelsen mellan parterna att inte yppa några summor, men uppenbarligen har han fått merparten av de åtta miljonerna, kanske alla.

Jag vill alltså inte gå in på det utan säger bara att jag kommit ut ur hela den här affären med hedern i behåll och att jag nu lägger allt det här bakom mig.

Bakgrunden är att Ståhl sommaren 2011 sa upp sig från vd-posten på Sydsvenskan med ca 10 miljoner kronor i fallskärm. Efter en intern utredning ansåg dock Bonnierledningen att Ståhl sysslat med oegentligheter. Bland annat skulle han ha krävt provision på tio miljoner kronor i samband med försäljningen av Skånemediatidningarna Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda.

I november 2011 fick Johan Ståhl sparken med motiveringen att han grovt åsidosatt sina vd-skyldigheter och utbetalningarna av hans fallskärmspengar stoppades med omedelbar verkan. Det återstod då cirka åtta miljoner att betala ut.

Riksenheten mot korruption startade en förundersökning om misstänkt mutbrott och trolöshet mot huvudman. Den utredningen lades ner i december 2012 då inget brott kunde styrkas.

Men innan dess hade Ståhls och Bonniers ekonomiska tvist hänskjutits till en så kallad skiljedomstol

Ett skiljedomsförfarande innebär att parterna för sin konflikt inför en eller flera skiljedomare och låter den eller dem fatta beslutet som man i regel förbundit sig att följa. Utslaget är i regel hemligt.

Efter avhoppet från Sydsvenskan blev Johan Ståhl landschef i Tjeckien för kosmetikakoncernen Oriflame. För några veckor sedan tog han över vd-skapet för Malmöbaserade Hardford i samma bransch.

Förundersökningen mot Johan Ståhl läggs ner  
Lars Ohlander

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Johan StåhlBonnier

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.