Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ståhls affärer styrelsens ansvar

Publicerad: 2 December 2011, 08:18

Det är bolagsstyrelsens ansvar att ha koll på vad vd gör, vilket gör att Johan Ståhls påstått felaktiga affärer faller tillbaka på Sydsvenskans styrelse


Ämnen i artikeln:

Johan StåhlSydsvenskan

Sydsvenskan har intervjuat Per Samuelsson, professor i civilrätt på juridiska institutionen vid Lunds universitet om vad som gäller om en vd gör något som går utanför hans eller hennes befogenheter:

Om en vd gör något helt snett inom ramen för sin befogenhet så kan bolaget stämma honom för det. Men om vd går över sin befogenhetsgräns, så kan styrelsen vara ansvarig, även om de inte haft koll på det. Då har de varit för passiva och inte ställt tillräckligt mycket frågor. Om styrelsen inte håller koll på vd, kan ansvaret för en del av den skada som bolaget drabbas av, falla på styrelsen, säger Per Samuelsson till Sydsvenskan.

I artikeln konstateras också att en vd kan bli skadeståndsskyldig om personen ägnar sig åt affärer som gynnar vd snarare än bolaget.

När Johan Ståhl tillträdde i augusti 2007 var Jonas Bonnier styrelseordförande för Sydsvenskan. 2008 blev Jonas Bonnier vd för hela koncernen och 2009 blev Ulrika Saxon styrelseordförande för Sydsvenskan, vilket hon var till 25 maj i år då Gunilla Herlitz tog över.

Johan Ståhl slutade som vd den 1 juni i år.

I Sydsvenskans styrelse i dag dessutom av Carl-Johan Bonnier, Fredrik Jacobsson, Mats Johansson, Per-Olov Atle och Magnus Wallgren, samt suppleanterna: Bo Bengtsson, Johanna Elgenius, Allan T Malm och Göran Öhrn.

I styrelsen sitter också fyra arbetstagarrepresentanter: Thomas Löfqvist, SJF, Håkan Johansson, Unionen, Sirkka Kautto, GS, suppleant och Clifford Johansen, SJF, suppleant.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Johan StåhlSydsvenskan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.