Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Staffan Teste: Hitta.se bryter mot lagen

Staffan Teste, juridiskt verksam för upphovsmän genom Bildombudsmannen AB, anser inte att hitta.se kan jämställas med en redaktionell produkt.

Publicerad: 24 februari 2010, 05:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vad är det som får Robert Rosén och Per Hultengård att plötsligt jämställa uppgifter på kommersiella Hitta.se med uppgifter i en redaktionell tidning?

Det kan kännas riktigt att försvara yttrandefrihet och grundlagar, men oavsett om Hitta.se råkar uppfylla YGL innebär inte detta att dess hemsida kan jämställas med en redaktionell produkt.

I själva verket bryter Hitta.se med sina bilder av människor och i stadsbilden förekommande fotografier såväl mot lagen om namn och bild i reklam och upphovsrättslagen.

Nyligen drabbades en fotograf då några av hans modeller upprört konstaterade att deras porträtt som fotografen tagit återfanns just på Hitta.se. Det visade sig att fotografen med modellernas tillåtelse skyltat med bilderna i sitt skyltfönster. Ett skyltfönster som Hitta.se återgav och som var fullt synligt inte minst genom den möjliga uppförstoring av bilderna som finns av sidorna. Modellerna kände igen bilderna av sig själva på Hitta.se.

Modellerna hade kunnat stämma Hitta.se för denna återgivning, dels för att den kommersiella sidan Hitta.se: s återgivande av personbilder strider gentemot lagen om namn och bild i reklam men också för att Hitta.se utan tillstånd återgav porträttbilder som de själva beställt, vilket strider gentemot upphovsrättslagen 27 § i vilken upphovsmannen inte har någon rätt att utnyttja en porträttbild utan den avporträtterades tillstånd. Fotografen hade kunnat stämma Hitta.se för att företaget exemplarframställt och tillgängliggjort hans upphovsrättsligt skyddade verk och för att han själv blivit stämd av modellerna enligt 27 §.

Några sådana stämningar kan däremot inte drabba en icke kommersiell papperstryckt tidning, vars storhet Rosén och Hultengård borde framhålla i sina försök att stå på barrikaderna för det tryckta eller tillgängliggjorda ordet.

Hitta.se försöker också överta upphovsrätten till allt de fotograferar. Så här står det på deras hemsida: ”Om inget annat anges innehar Hittapunktse AB rättigheterna till allt material på denna webbplats. Materialet får inte kopieras, distribueras, tillgängliggöras för annan eller i något kommersiellt syfte användas på annat sätt utan att Hittapunktse AB: s eller vederbörande rättighetshavare lämnat sitt uttryckliga medgivande till detta. ”

Företaget säger sig med andra ord plötsligt övertagit rättigheten till skulpturer, fotografier på anslagspelare, fastigheter med verkshöjd etc.

I själva verket bryter Hitta.se även mot upphovsrättslagen beträffande statyer och hus, fastigheter med verkshöjd då dessa utan tillstånd från upphovsmannen inte* får tillgängliggöras via Internet i enlighet med de senaste ändringarna i upphovsrättslagen från den 1 juli 2005.

Teknik och nyutveckling är nog bra, men det är viktigt att de lagar som finns följs vid utveckling, Rosen och Hultengår skriver i ett av sina inlägg:

”Och viktigare ändå, vad vill riksdag, regering, företag och medborgare? Ska vi släppa fram kraften i de nya publicistiska verktygen, eller kommer debatten, motionerna och besluten framöver att domineras av dem som vill se fler förbud?”

Vad säger Rosén och Hultengård när plötsligt bestulna och drabbade börjar stämma Hitta.se i enlighet med de lagar som finns.

Kanske datainspektionens chef har en och annan poäng ändå.

Staffan Teste, f.d. DN-journalist numera juridiskt verksam för upphovsmän i Bildombudsmannen AB, www.bildombudsmannen.se

* inte hade fallit bort i ursprungsinlägget

Staffan Teste

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev