Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Stå upp för-grundaren döms

Publicerad: 25 juni 2019, 07:00

Den man som ligger bakom gruppen Stå upp för Sverige döms till villkorlig dom och böter. Det skriver Eskilstuna tingsrätt.


Den 52-åriga man som stått åtalad för att ha låtit åtta kommentarer som utgör hets mot folkgrupp ligga kvar i gruppen Stå upp för Sverige döms till villkorlig dom och böter. Han döms för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor, även kallad BBS-lagen.

”Tingsrätten delade åklagarens bedömning att kommentarerna utgjorde hets mot folkgrupp och att detta var uppenbart”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Sex av de åtta kommentarerna måste mannen ha sett, skriver tingsrätten.

”Mannen hade även blivit uppmärksammad på förekomsten av de två övriga kommentarerna men hållit sig passiv. Han bedömdes därför ha varit grovt oaktsam beträffande sin underlåtenhet att ta bort dessa två kommentarer”.

Tingsrätten var enig i sitt beslut.

Gruppen Stå upp för Sverige skapades för att stödja polisen Peter Springare efter att han skrivit ett uppmärksammat inlägg på Facebook om invandring och brottslighet. Efter att Peter Springare tagit avstånd från gruppen till följd av stora mängder rasism bland inläggen bytte gruppen namn till Stå upp för Sverige.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.