Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SR, SVT och Nyheterna fällda, kränkte privatliv

Publicerad: 1 September 2008, 07:00

Tre inslag i Sveriges Radio P1 och P3 , TV4:s Nyheterna och SVT:s Carin 21:30 fälldes vid dagerns sammanträde med Granskningsnämnden för radio och TV. Samtliga inslag bedömdes ha gjort sig skyldiga till intrång i privatlivet, Carin 21:30 dessutom till kritik och Nyheterna till osaklighet.


Radion namngav en före detta utredare hos polisen, enligt nämnden utan att det var motiverat av något oavvisligt allmänintresse. Omnämnandet skedde dels i P1:s Mitt i musiken, dels i P3:s Nyheter och handlade om att en person som utrett sajten The Pirate Bay hade börjat arbeta med  ett musik- och filmbolag som var en av målsägarna i den pågående rättsprocessen mot sajten.

Inslaget i Nyheterna handlade om en mäklare som fått en varning av Fastighetsmäklarnämnden. Enligt Granskningsnämnden stred inslaget mot kravet på saklighet på två punkter. Det gav ett vilseledande intryck när det gällde vissa sakförhållanden och reportern drog av en del uppgifter för långtgående slutsatser. Inslaget gjorde också ett intrång i mäklarens privatliv. Det framkom att mäklaren var en kvinna och att hon arbetade på ett namngivet företag i en viss Stockholmskommun. Ett upprört samtal mellan mäklaren och köparen i det aktuella fallet spelades upp.

I Carin 21:30 intervjuades en kvinna, en känd författare, om sin bok om våldtäkt och  egna erfarenheter, liksom om den destruktiva relation som hon haft med en man, en före detta sambo, som dömts för misshandel och olaga hot. I inslaget intervjuades också författare som representerades av den före detta sambons litterära agentur, två hade stannat kvar, två hade valt att lämna agenturen. Den tidigare sambon gjorde anmälan till nämnden, som anser att inslaget i hög grad kom att fokusera på anmälare, hans person och yrkesroll. Något allmänintresse som motiverade det förelåg inte enligt nämnden.

Nämnden granskade också ett inslag med samma innehåll sänt i ABC. Detta inslag friades, men Granskningsnämndens ordförande och en ledamot var skiljaktiga och ville med samma motivering som gäller Carin 21:30 fälla också ABC:s inslag.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.