Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SR:s vd: Danmark avskräckande exempel

Publicerad: 21 september 2018, 04:49

Cilla Benkö, vd Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sveriges Radios vd Cilla Benkö skriver att förutsättningarna för dansk public service nu ändrats radikalt, och att förändringen skett i tysthet.


Ämnen i artikeln:

Cilla BenköPublic serviceSveriges Radio

I tisdags berättade vi om det stora sparpaketet på DR som innebär att 400 medarbetare får lämna sina tjänster samtidigt som tre radiokanaler och tre tv-kanaler avvecklas. Sparpaketet är en konsekvens av att de fått sin budget neddragen med 20 procent på fem år efter en överenskommelse mellan regeringen och Dansk Folkeparti.

Dessutom har public service-kontraktet (Danmarks motsvarighet till sändningstillståndet) förändrats rejält. DR ska inte konkurrera med privata aktörer på streamingområdet och ska inte göra längre artiklar i text, bland annat. Dessutom ska kulturministern godkänna start eller nedläggning av väsentliga tjänster (en variant av svenska förhandsprövningen).

DR får också ett uppdrag att ”sprida dansk kultur och det danska kulturarvet” och att visa att det danska samhället ”har sina rötter i kristendomen.” Detta har fått Sveriges Radios vd Cilla Benkö att reagera. Hon skriver i en bloggpost:

”Den danska förändringen har skett stegvis. De nya kraven på DR som slås fast i det nya public service-kontraktet är frukten av en uppgörelse mellan den regeringen och Dansk Folkeparti tidigare i somras. Jag är förvånad över att förändringen skett mer eller mindre i tysthet. Ni hör inga eller i vart fall ytterst få bekymrade röster – ni ser inga texter i tidningarna som ifrågasätter det som sker. Hur kommer det sig? Vad beror den tystnaden på? Jag vet uppriktigt sagt inte men det är en obehaglig känsla som sprider sig i kroppen att det kan ske snabbt och i relativ avsaknad av större offentlig debatt. Jag hoppas att något liknande inte skulle kunna ske i Sverige under samma tystnad.”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev