Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SR:s valpolicy igång

Publicerad: 1 Mars 2018, 13:15

Programdirektör Björn Löfdahl. Fotograf: Micke Grönberg/Sveriges Radio

I dag träder Sveriges Radios striktare riktlinjer inför höstens val i kraft – tre månader tidigare än vanligt. "Inför valen måste vi tänka till extra noga kring opartiskhetskravet", säger SR:s programdirektör Björn Löfdahl.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Inför höstens val till riksdag, landsting och kommun har Sveriges Radio antagit riktlinjer som bland annat rör vilka som ges utrymme i radion samt hur man ser på anställda och uppdragstagares ställningstaganden.

Programdirektör Björn Löfdahl förklarar varför de striktare riktlinjerna är nödvändiga:

– Inför valen måste vi tänka till extra noga kring opartiskhetskravet och vilka vi låter medverka i radion. Det för att säkerställa att plattformen inte utnyttjas av politiska aktörer som vill påverka publiken.

Sveriges Radios rapportering ska vara opartisk och saklig. Det slås fast i Sändningstillståndet. Kravet på opartiskhet gäller även externa medarbetare, frilansar och projektanställda som medverkar i programmen. Under valrörelser behöver medarbetare därför lägga sitt politiska engagemang åt sidan. Även om det sker utanför radion.

Reglerna kring detta är inte nya utan skärps inför varje valrörelse. Nytt för i år är dock att de börjar gälla så långt som ett halvår före valet. Tidigare har de trätt i kraft tre månader före valdagen. Bakgrunden är, enligt Björn Löfdahl, att valrörelsen sätter igång tidigare.

2014 utökades också tiden för valpolicyn, men då på grund av Europaparlamentsvalet hölls i slutet av maj. Det året vållade valpolicyn debatt, bland annat eftersom komikern Soran Ismail inte ansågs kunna kombinera sin roll som programledare för Morgonpasset med sin övriga verksamhet eftersom den ansågs vara för politisk. Policyn fick också kritik för att P4 Gävleborgs ledning beslutat att Daniel Nordström, dåvarande chefredaktör på Arbetarbladet som har en oberoende socialdemokratisk ledarsida, inte fick sitta med i kanalens nyhetspanel. Anledningen var att han – trots att han inte var politiskt aktiv – ansågs förknippad med tidningens politiska färg.

Vem som anses vara för politiskt färgad bedöms av varje enskild utgivare, berättar Björn Löfdahl.

– I de flesta fall är det ganska enkelt. En programledare eller annan medverkande ska inte använda sin position och popularitet för att påverka lyssnarna, säger han och fortsätter:

– Men sedan finns det gränsfall där olika ansvariga utgivare kan tycka lite olika. De här reglerna finns till just för att underlätta den bedömningen och få utgivarna att fundera över de här sakerna.

SR-bloggen förklarar Björn Löfdahl mer ingående hur SR tänker. Där finns också riktlinjerna att läsa i sin helhet.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.