Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SR:s uppdragstagare väntar på svar

Publicerad: 29 Mars 2012, 10:47

Hur många av Sveriges Radios över 2 000 uppdragstagare som berörs av gårdagens beslut i Arbetsdomstolen är oklart. Nu ska vi analysera om domen gäller generellt eller den här enskilda personen, säger personaldirektör Ingrid Wibom.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

I går kom Arbetsdomstolens utslag i tvisten mellan Sveriges Radio och Journalistförbundet. Domstolen kom fram till att Linn Ohlsson, som jobbat som programledare på P4 i Göteborg ska betraktas som anställd och inte uppdragstagare. Fast hon jobbat där som egen företagare.

Nu ska Sveriges Radios personalavdelning granska domen i detalj för att komma fram till vad den får för konsekvenser.

I dag finns det mellan 2 000 och 2 500 så kallade uppdragstagare knutna till Sveriges Radio enligt Ingrid Wibom. Det rör sig om allt från enskilda personer som bara jobbat några enstaka timmar till stora produktionsbolag med ansvar för egna program.

Och de flesta som är uppdragstagare i dag jobbar med klockrena uppdrag menar hon.

Kan domen innebära att ni gör er av med uppdragstagarna?

Den tolkningen vill nog ingen göra, säger Ingrid Wibom.

Hon menar att formen med uppdragstagare i princip fungerar bra. Och är ett måste för att avtalet med staten om att en viss andel utomstående ska göra program åt Sveriges Radio ska efterlevas.

Sedan ger det mer flexibilitet åt organisationen. Vi behöver olika kunskaper och olika personer om vi ska kunna förändra tilltalet.

Linn Ohlsson började jobba åt Sveriges Radio 2001 som visstidsanställd. Något hon var i perioder ända fram till 2009 då hon accepterad att börja jobba på firma. Hon hade dock kvar sina gamla arbetsuppgifter, att vara programledare för Morgonprogrammet i P4 Göteborg. Där hade alla programledare samma villkor, oavsett om de var fast anställda av SR eller inte.

Arbetsdomstolen kom fram till att hon är anställd och att det handlar om en tillsvidareanställning. Dessutom ska hon få 40 000 kronor i skadestånd.

För oss betyder det här utslaget mycket, säger SJF:s ordförande Jonas Nordling.

Det visar att det inte går kringgå lagstiftningen och anställningsskyddet med former som till exempel att man jobbar som uppdragstagare.

Tror du det här kan innebära att uppdragstagare och andra former av frilansare kan förlora uppdragen?

Det tror jag inte. Inte när det handlar om seriösa och ansvarstagande arbetsgivare. Sedan är det så att vi inga problem med att folk jobbar som frilansare. Så länge det sker under korrekta former.

AD: Uppdrag var anställning på SR

Är det här slutet för Medierna, Lars Truedson?

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.