Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SR:s tornedalsfinska redaktion förstärks

Publicerad: 22 februari 2017, 08:19

Meänraatio i Pajala. Tre av redaktionens medlemmar: Rolf Digervall, Eva Kvist, Bertil Isaksson. Foto: Sveriges Radio.

För att möta det växande intresset för det nationella minoritetsspråket meänkieli och den tornedalska kulturen tillsätts vid årsskiftet två nya tjänster på Sveriges Radios tornedalsfinska redaktion Meänraatio.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

De två nya tjänsterna innebär en 50-procentig ökning av redaktionen jämfört med i dag. Beslutet att förstärka Meänraatio, som dagligen gör program på meänkieli, har fattats för att redaktionen bättre ska kunna fullgöra sitt uppdrag.

”Vi ser att intresset för meänkieli och den tornedalska kulturen växer, inte minst bland unga med anknytning till Tornedalen. Meänraatio har, med centrum i Pajala, rötterna rakt ned i Tornedalens mylla och arbetar i dialog med sina lyssnare i närområdet. Nu får redaktionen mer tid till att nå publiken som inte bor i närområdet och till att knyta band på andra sätt, t ex via sociala medier”, säger Elle-Kari Höjeberg, utbudsansvarig för minoritetsspråken, i ett pressmeddelande.

Meänraatios uppdrag är att – på samtliga plattformar – bevaka frågor som rör den tornedalsfinska publiken på meänkieli. Att redaktionen nu ökar ska leda till ett fördjupat utbud av nyheter, aktualiteter, kultur och underhållning.

Varje vardag sänder Meänraatio program på meänkieli i P4 Norrbotten. Dessutom hörs Meänraatio i Sveriges Radios kanaler P2, P6 och P7.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev