Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SR:s & SVT:s haveri bör leda till förändringar

I fredags klappade båda public servicebolagen igen helt vid terrordåden i Paris. Ett fiasko som kan föra med sig att pengarna till public service kanske måste omprioriteras skriver Patrik Oksanen.

Publicerad: 16 November 2015, 08:43

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


För fjorton år sedan arbetade jag på SVT och fick som medarbetare stå med rodnad hals efter 11:e september 2001. SVT klarade inte av bevakningen i inledningen och blev utskåpade av TV4. Dåvarande chef för nyheterna Eva Hamilton gjorde avbön, lovade bot och bättring. Själv var jag som regional medarbetare med i en arbetsgrupp som åren efter tog fram rutiner för samverkan regionalt-riks för stora nyhetshändelser i Sverige.

I fredags klappade båda public servicebolagen igen helt vid terrordåden i Paris. SVT kom igång timmar efter kvällstidningarna, och då vid 00.35-tiden var det långt ifrån imponerande.

Många rasade på sociala medier över senfärdigheten och för TT har nyheternas divisionschef Anne Lagercrantz kommenterat insatsen så här:

Vi var bra, men vi är inte nöjda och jag har initierat en snabbutredning för att se hur vi ska förbättra snabbheten.

Men nej, SVT var inte bra de första viktiga timmarna då är det är av vikt att förtroendeingivande kanaler fyller medieflödet med vad man faktiskt vet istället för att lämna fältet fritt för rykten, spekulationer och mindre nogräknade sajter med en tydlig agenda.

Minst lika plågsamt var det för SR:s lyssnare. Sent, alldeles för sent och när det väl kom igång spelades musik mellan varven. Radioprogrammet P1 Medierna följde anständigt upp det egna haveriet och lät direktören för programenheten Björn Löfdahl veckla in sig i konstiga och otidsenliga resonemang om musiken, kanalval och att han själv fått sitta och försöka ringa in folk. Dessutom hade inte SR ens fått iväg någon pushnotis på händelsen med information till sina lyssnare. Mer tydligt än så kan inte ett nyhetsmässigt haveri i den digitala apperan anno 2015 beskrivas.

Det ska sägas till SVT:s och SR:s försvar att när man väl kom igång så blev det bra, men det var först när lördagen började gry. I dagens snabba medielandskap är det av yttersta vikt för ett samhälles beredskap att de kanaler som vi alla är med och betalar klarar av sina särskilda uppdrag. Ungefär samtidigt som SVT gick igång med sin sändning publicerade jag en ledare på HelaHälsingland.se/ledare om att kulturministern och generaldirektören för MSB behöver träffa cheferna i Public Service för att prata just om det här.

På sikt öppnar också fiaskot en ny dimension i Public Servicedebatten, för om inte SVT & SR klarar av sina mest basala uppdrag så behöver pengarna fördelas på ett annat sätt. Bolagen måste också slås ihop omgående, att inte en radiojournalist ska kunna rapportera från Paris i bild och vice versa är orimligt. Tillsammans har Public Servicebolag 8 av de 9 miljarder Sverige satsar på mediepolitiska åtgärder. Det är rimligt att förvänta sig mycket mer för pengarna. 14 år efter 9/11 ska vi inte behöva ha samma diskussion igen.

Texten är också publicerad på Helahälsingland.se

Patrik Oksanen, politisk redaktör på Helahälsingland.se och Hudiksvalls Tidning

mvredaktion

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.