Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SR:s nedläggning av ryskspråkig redaktion får kritik

Publicerad: 25 januari 2016, 10:03

Omorganiseringen av Radio Sweden gör att nyhetsverksamheten på ryska och tyska upphör. Beslutet upprör liberala ledarskribenter. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

ExpressenSveriges RadioEskilstuna-Kuriren

I förra veckan informerade Sveriges Radio att Radio Sweden omorganiseras. Effekten av det blir att Radio Sweden och Ekot slås ihop vilket innebär att SR:s nyhetssändningar på arabiska, engelska, kurdiska, persiska och somaliska flyttar in under organisationen.

Men i samband med flytten stängs också språkredaktionerna på ryska och tyska ned. För Sveriges Radio förklarade Radio Swedens kanalchef Ingemar Löfgren bakgrunden till beslutet:

Nu vänder vi skutan och riktar in oss mot nysvenskar och nyanlända. Då kan man betrakta ryska och tyska som en rest av de gamla utlandsprogrammen.

Nedläggningsbeslutet och Ingemar Löfgrens uttalande har fått flera att reagera. På Expressens ledarsida kallas beslutet för naivt och man konstaterar att cheferna vid public service inte kan göra en inte allt för komplicerad omvärldsanalys.:

Att bedriva oberoende journalistik för rysktalande är inte någon gammal rest utan något som behövs mer än någonsin. Radio Sweden ska givetvis inte köpa Putins mediepolitik och bli någon propagandakanal. Men public service har ett ansvar att möta en ökad efterfrågan på opartisk nyhetsrapportering på ryska, och med ökad nyhetsförmedling via sociala medier.

Nu läggs sändningarna ner. På vilken planet befinner sig egentligen ansvariga chefer vid Sveriges Radio?

Också på Eskilstuna-Kurrirens ledarredaktion ryter man till mot SR och slår fast att beslutet att lägga ned den ryskspråkiga redaktionen är fel:

Radio Sweden når sannolikt inte någon stor publik i den rysktalande delen av världen. Men den når en hel del, framför allt nyckelaktörer som intresserar sig för Sverige. Under mer intensiva perioder av rysk desinformation om Sverige är dessa radiosändningar en ännu viktigare informationskanal.

Den ryska propagandaapparaten är centraliserad, välfinansierad och har ett tydligt mål. Sverige kan inte och bör inte imitera detta. Vår demokrati bygger på mångfald, autonomi och avsaknad av politisk styrning över medier.

Desto viktigare är att svenska mediechefer är medvetna om sin roll. Förståelse av den säkerhetspolitiska betydelsen av Sveriges Radios ryska redaktion borde höra dit.

Förutom att nedläggningsbeslutet tas upp på ledarsidorna i Expressen och Eskilstuna-Kuriren, så kräver Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning, att Sveriges Radios omdöme och känsla för tiden ifrågasätts:

”I en kontext när Ryssland bedriver aggressionspolitik mot sin omgivning, utökat informationskriget på svenska genom Sputnik, använder sig av trollfabriker för att sprida konspirationsteorier och konstruerar rena felaktigheter om svenska förhållanden så har vikten av en fri och oberoende journalistik som kan möta det hela aldrig varit viktigare. Både på svenska, och på ryska.”

Programdirektör Björn Löfdahln svarade i går på delar av kritiken på Expressens opinionsblogg. I repliken framhöll han att den ryskspråkiga redaktionen har rapporterat om Sverige och svenska förhållanden för rysktalande publik i Sverige och utomlands, men att deras uppdrag inte varit att rapportera om det som händer i Ryssland:

”Uppdraget att bevaka Ryssland ligger på Ekots utrikesredaktion och korrespondenter den största utrikesorganisationen i Norden. Och självklart måste alla våra journalister vara källkritiska och därmed identifiera desinformation och andra krafter som påverkar åsikter om politik eller andra företeelser.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev