måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SR:s kulturchef om att lämna

Publicerad: 29 augusti 2018, 10:48

Mattias Hermansson, kulturchef Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Mattias Hermansson har varit kulturchef på Sveriges Radio i fem år. Nu lämnar han posten för att i stället ta sig an den nyskapade tjänsten som utvecklingschef i Radiohuset.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Våren 2013 lämnade Mattias Hermansson featureredaktionen på Dagens Nyheter för att ta över kulturredaktionen på Sveriges Radio. Där har han haft ansvaret för det dagliga arbetet med kulturnyheter och fördjupande kulturjournalistik sedan dess. Men från och med i juni har han en annan roll i Radiohuset. Numera är han utvecklingschef för hela kulturområdet.

– Tiden som kulturchef har varit extremt intensiv och rolig. Under de här åren har vi gjort om i princip allt så det känns naturligt att nu gå vidare. Jag ser fram emot mitt nya uppdrag som omfattar ett stort antal program och redaktioner, säger Mattias Hermansson.

I den nyskapade rollen som utvecklingschef ska Mattias Hermansson arbeta mer löpande med omvärldsanalys.

– Vi ser ett växande behov av att binda ihop olika delar. Sveriges Radio är ett stort företag med ett brett uppdrag. Det ställer höga krav på oss och kräver en mer sammanhållande idé kring vad vi ska vara och vad vi ska göra.

Vad var det som lockade med den här tjänsten?
– Att få möjligheten att tänka framåt. Det är egentligen det som drivit mig under alla år och som fick mig att gå hit för fem år sedan. Och så tycker jag att det är spännande att arbeta inom public service. Som fostrad i en kommersiell miljö lär jag mig fortfarande nya saker varje dag.

Under sin tid som kulturchef har Mattias Hermansson gjort om en hel del. Han har bland annat byggt en gemensam kulturredaktion för P1 Kultur och Kulturnytt med deskar i tre olika städer och medarbetare spridda över hela Sverige. 2016 lades också ett antal veckomagasin ned. I stället startade Sveriges Radio ett nytt dagligt, direktsänt och fördjupande kulturmagasin. Den här omprioriteringen var inte helt enkel att göra, säger Mattias Hermansson, men i dag är han särskilt nöjd över den förändringen:

– Motsvarande program har funnits länge i andra länder, men i Sverige var det det första i sitt slag. Jag tycker att det behövdes och är väldigt glad över att vi drog igång det.

Nu vill Mattias Hermansson att forstätta arbeta med att utveckla public service-radio.

– Jag ser det som viktigare än någonsin att det finns medier som riktar sig till alla. Sedan behöver inte alla gilla allt, men alla ska hitta något som är relevant. Det är det som driver mig.

Tills vidare är Marie Liljedahl tillförordnad ansvarig utgivare för SR Kultur. I Mattias Hermanssons efterträdare söker Sveriges Radio enligt annonsen en person som ”tillsammans med redaktionen vill utveckla kulturjournalistiken i en tid av polarisering, globalisering och digitalisering”. Tillträde sker under hösten.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev