Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SR-reporter prisas för sitt vetenskapliga synsätt

Publicerad: 7 maj 2018, 04:22

Katarina Gunnarsson, Sveriges Radio Ekot, november 2014. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Katarina Gunnarsson, reporter på Sveriges Radio, har tilldelats Hans Bergström-priset för vetenskaplighet inom journalistiken 2018.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) pris för vetenskaplighet inom journalistiken, Hans Bergströms-priset, delas ut årligen sedan 2015. Priset, om 100 000 svenska kronor, ska premiera ett vetenskapligt synsätt i media.

Juryns motivering för 2018 års pristagare lyder: ”Katarina Gunnarsson har ofta valt sin egen väg där andra sprungit i grupp. Hon har tidigt sökt upp verkligheter som inte synts på den offentliga scenen och hon har ställt öppna frågor där andra har givit tvärsäkra svar.

Bristen på tydliga kunskapskrav i skolan, de hårt drabbande köerna för behandling av prostatacancer och skjutningarna i ”utanförskapsområden” hör till de väsentliga ämnen hon lyft fram i radio det senaste året, med insikt och inlevelse.

I sin arbetsprocess och i sina reportage i främst Studio Ett är Katarina Gunnarsson faktabaserad och utnyttjar på ett gediget sätt forskare och andra experter. Hon borrar djupt, envist och med stor personlig integritet.”

Tidigare pristagare är DN:s Anders Bolling (2015), SVT:s Bosse Lindquist (2016) och Di:s PM Nilsson (2017).

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.