Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SR och TV4 fällda för inslag om stiftelse

Publicerad: 2 Februari 2009, 08:18

Sveriges Radio och TV4 åsidosatte kraven på opartiskhet respektive saklighet i sin rapportering om Stiftelsen Verklighetens Center (SVC), som bedriver kurser i ledarskapsutveckling.


Ämnen i artikeln:

TV4Sveriges Radio

Nämnden har granskat  fyra inslag om företaget. Två av dessa fälldes.

I SR Norrbotten intervjuades en beteendevetare som hade en  bild var att det rörde sig om en ”ohälsosam manipulativ miljö”. De påverkanstekniker som SVC använde sig av beskrevs av beteendevetaren.

SVC och en grupp personer med anknytning till stiftelsen ansåg att inslaget innehöll falska anklagelser som inte fick bemötas.

Granskningsnämnden ansåg att SR inte haft anledning att ifrågasätta den sakliga grunden för beteendevetarens bedömningar, men att inslaget innehöll kritik som SVC borde ha getts tillfälle att bemöta.

I ett inslag i TV4 Norrbotten berättades om ett självmordsfall som sades ha anknytning till SVC. I omedelbar anslutning till detta klipptes ett uttalande av samma  beteendevetare in, där hon sade ”Det finns ju allt för många sådana historier. Jag har ju flera sådana historier som jag har
hört talas om där det blir så illa.”

Enligt nämnden kunde detta uppfattas så att det fanns fl era självmordsfall som hade anknytning till SVC, och därmed blev framställningen så missvisande att den stred mot kravet på saklighet.

I ett uppföljande inslag om SVC dagen efter visades vid flera tillfällen en skylt med texten ”Spionage uppmuntras” utan att någon förklaring till detta gavs. Enligt nämnden bidrog skylten till att ge en negativ bild av SVC och utformningen kritiserades därför av nämnden
men ledde inte till en fällning i den delen.

TV4 Sport fälls av  Granskningsnämnden för en sändning av en amerikansk pokertävling, Pro-Am Poker Equalizer. Exponeringen av den pokersajt som sponsrade programmet överträdde gränsen för varumärkesexponering, ansåg nämnden. Dessutom sändes flera minuter mer reklam än de tillåtna tolv minuterna per timme.

Enligt nämnden måste det finnas en gräns för hur mycket varumärkesexponering som kan tillåtas även om programföretaget inte kunnat påverka utformningen av programmet.

Nämnden kommer att ansöka hos länsrätten om att TV4 ska betala en särskildavgift på sammanlagt 100 000 kronor.

Ett inslag i SVT:s Östnytt handlade om att pappor ofta förlorar vårdnaden om sina barn i vårdnadstvister. En pappa medverkade med namn och bild. Nämnden ansåg att inslaget genom sin ensidighet stred mot kravet på opartiskhet, att mamman blivit identifierad genom pappans medverkan och att de uppgifter som lämnades hade karaktären av intrång utan att allmänintresset påkallade det. Inslaget stred därför enligt nämnden också mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

TV4Sveriges Radio

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.