Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SR och SVT vänder – namnger Kulturprofilen

Publicerad: 3 december 2018, 13:10

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT:s Riksnyheter och Olle Zachrison, utgivare på Ekot.

Efter att Svea hovrätt dömt Kulturprofilen till 2,5 års fängelse väljer de två public service-bolagen att namnge mannen. "Det gör att det handlar om mer än anklagelser nu", säger Olle Zachrison, ansvarig utgivare på Ekot.


Ämnen i artikeln:

SVTSR

Den man som i medierna kallats Kulturprofilen dömdes under måndagen i Svea hovrätt för två våldtäkter till två år och sex månaders fängelse. Det är ett hårdare straff än vad han dömdes till i tingsrätten, då hovrätten dömer honom för en andra våldtäkt, som tingsrätten friade för.

Det har fått SVT och SR att nu namnge mannen. SVT riksnyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg skriver på SVT:s sajt om sin nya hållning i frågan. Hon menar att det är den fällande domen som gör att hon nu ändrar ståndpunkt.

”Grundläget för en redaktion är att avstå från att namnpublicera om det inte finns särskilda skäl som gör att man kan göra det. När det gäller personer i ansvarsställning, såsom politiska ledare, organisationsledare och företagsledare är tröskeln för namnpublicering lägre. [Mannens namn] har förvisso inte haft någon tung offentlig eller formell makthavarroll i det svenska samhällslivet. Men det har framkommit att han trots detta haft en mycket stark informell maktposition i kretsarna runt Svenska Akademien som är en av det svenska kulturlivets mäktigaste institutioner”, skriver hon.

Även Sveriges Radio har efter domen beslutat att namnge mannen. Olle Zachrison, ansvarig utgivare på Ekot, säger till Medievärlden att de baserar beslutet på att mannen nu dömts även i högre instans.

– Det gör att det handlar om mer än anklagelser nu, säger han.

Han menar att en publicering av namnet är relevant för att förklara hela historien kring Svenska akademin.

– Jag menar att det är ett oavvisligt allmänintresse för att förstå hela händelseförloppet som varit i Svenska Akademien och deras djupa kris. Det var de här anklagelserna som utlöste krisen, säger han.

Olle Zachrison säger att han även vägt in att Ekot sedan tidigare publicerat namnet på mannens fru, vilket är en indirekt utpekning, i beslutet.

– Då är det är mer rakryggat att skriva ut namnet, säger han.

Till skillnad från SVT har SR inte lagt ut en text på sin sida som förklarar för läsarna hur de resonerat. Ekot har även tidigare namngett Kulturprofilen men sedan backat. Det gör det mindre dramatiskt i nuläget menar Olle Zachrison.

Han säger att det intressanta inte är hur det resonerats på redaktionen.

– Den stora grejen idag är vad domen blir, inte vårt namngivningsbeslut. Men jag svarar såklart gärna på frågor om vår publicistiska linje, säger han.

Läs också

Charlotta Friborg om de olika utgivarbesluten kring Kulturprofilen (2018-10-05)

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

SVTSR

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.