Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SR-korre beskjuten i Irak

Publicerad: 10 mars 2017, 08:30

Ginna Lindberg. Utrikeschef Ekot Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Mellanöstern-korrespondenten Johan-Mathias Sommarström blev på torsdagen beskjuten av en misstänkt krypskytt när han intervjuade flyktingar på en flygplats i Mosul. "Nu utvärderar vi vad som hänt och ser över vilka slutsatser vi ska dra och vilken strategi vi ska ha framåt", säger SR:s utrikeschef Ginna Lindberg.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Sveriges Radio Ekots utrikeskorrespondent Johan-Mathias Sommarström har den senaste veckan varit på plats i och omkring Mosul, i Irak, för att bevaka striderna mellan den irakiska armén och IS.

Gårdagens beskjutning skedde i ett område kring flygplatsen som ligger en bra bit från frontlinjen – och betraktas som säkert, berättar Sveriges Radios utrikeschef Ginna Lindberg för Medievärlden. Johan-Mathias Sommarström var där tillsammans med den Irakiska armén.

– Han var ute för att prata med civila som försöker lämna staden. Men under en intervju med en flykting hörde Johan-Mathias skott som han upplevde var nära så han kastade sig ned på marken. Alla som var på platsen tog skydd bakom fordon och annat mot de inkommande kulorna. Även Johan-Mathias.

Ginna Lindberg berättar att de har en exakt uppfattning om hur länge beskjutningen pågick eftersom Johan-Mathias Sommarström hade bandspelaren på:

– Den pågick i åtta minuter, men skotten var inte enbart riktade mot den plats där Johan-Mathias var. Vi vet inte vilka som var i skottlinjen, det är svårt att säga. Men Johan-Mathias misstanke är att det var krypskyttar som sköt mot flyktingar i första hand.

Tre kulor träffade bilar framför Johan-Mathias Sommarström. En annan kula träffade en regeringssoldat i vaden. Men Johan-Mathias Sommarström klarade sig:

– Han mår bra – efter omständigheterna. Och det gör även hans team, en irakisk fixare och en tolk. Men de var förstås skakade i går efter händelsen.

Ginna Lindberg berättar att hon är lättad över att ingen skadades allvarligt:

– Jag känner en enorm lättnad. Men nu utvärderar vi vad som hänt och ser över vilka slutsatser vi ska dra och vilken strategi vi ska ha framåt. För dramatiken i Irak fortsätter. För oss är det självklart att vi ska vara på plats, men vi har ingen ambition att vara längst fram vid frontlinjen.

Johan-Mathias Sommarström har nu blivit ombedd att ta sig hem.

– Men det hade jag bett honom om alldeles oavsett den här händelsen. Man ska inte vara för länge i ett sådant här område. Förutom att det är förenat med stora risker så utsätts man för en enorm mental press. Utöver beskjutningen i går har han ju sett människor dö de senaste dagarna.

Hur Sveriges Radios fortsatta bevakning av Irak påverkas av det inträffade är svårt att säga, enligt Ginna Lindberg:

– Vi kommer fortsätta att rapportera om Mosul och ha utsända i området. Men exakt hur och på vilket sätt är svårt att säga. De bedömningarna gör vi varje dag – och ibland timme för timme. Men vi är otroligt noga med säkerhetsarbetet.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News