Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SR: Inför moderniserad avgift

Publicerad: 24 januari 2018, 09:34

Cilla Benkö, Sveriges Radios vd. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sveriges Radio föreslår i sitt remissvar en moderniserad teknikneutral avgift istället för den skatt som public service-utredningen föreslagit.


Ämnen i artikeln:

Cilla BenköPublic service

”Sveriges Radio menar att förslaget att skattefinansiera public service utsätter programbolagens oberoende för risker som hänger samman med det närmande till politiken som blir konsekvensen av skattefinansiering. Det går redan nu att se i den politiska debatten att flera politiker vill börja väga public service anslag mot andra poster i statsbudgeten trots att finansieringen enligt förslaget är tänkt att utgöra ett slutet finansiellt system. Sveriges Radio anser att den lagstiftning som finns idag och de nya oberoendestärkande åtgärder som föreslås i utredningen inte uppväger de risker som finns med en skattefinansiering”, skriver SR i sitt remissvar.

Om det ska bli ens skatt anser Sveriges Radio att public service först ska grundlagsskyddas.

”En majoritet i kommittén står också bakom uppmaningen till regeringen att utreda ett grundlagsskydd som ska säkra oberoendet för Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion. Det är positivt. Det problematiska är att kommittén samtidigt föreslår att ett nytt finansieringssystem ska införas innan ett grundlagsskydd som säkrar oberoendet på ett tillfredsställande sätt är på plats. Jag anser att saker måste göras i rätt ordning”,
skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö på Sveriges Radio-bloggen.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Cilla BenköPublic service

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev