tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SR håller i valdebatter på olika språk

Publicerad: 22 augusti 2018, 09:46

Kris Boswell, gruppchef på Ekot Radio Sweden, Sveriges Radios flerspråkiga nyhetsredaktion. Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Inför valet håller Sveriges Radio i debatter och workshops på arabiska, finska, farsi/dari, kurdiska, somaliska och engelska. Genom att göra det hoppas man öka förståelsen om det svenska samhället och politiken hos grupper som är nya i landet.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Den 9 september är det det val till riksdag, kommun och landsting i Sverige. Inför detta direktsänder Sveriges Radio flera program på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Det handlar om debatter, workshops, seminarier och utfrågningar inför publik.

Den 29 augusti håller P1:s Studio Ett en slutdebatt där alla riksdagspartiers partiledare möts. Utöver det hålls debatter och workshops på arabiska, finska, farsi/dari, kurdiska, somaliska och engelska. De debatterna är en del av Sveriges Radios flerspråkiga nyhetsredaktion Radio Swedens valbevakning.

– Förutom att rapportera om det svenska valet, så tyckte vi det var viktigt också att lämna Radiohuset och hålla debatter och seminarier på våra språk, där våra lyssnare också kan ställa frågor till politikerna om ämnen som berör dem, säger Kris Boswell, gruppchef på Radio Sweden.

Han beskriver det som ett sätt att låta lyssnarna komma närmare politiken och politikerna – både språkligt och ämnesmässigt.

Att Sveriges Radio håller i valdebatter på flera olika språk är inte något nytt:

– Nej, vi har hållit debatter inför tidigare val. Vissa här i studios på Radiohuset, men inför EU-valet för några år sedan så höll vi liknande debatter om EU-politiken på våra sändningsspråk på Kulturhuset. Det uppskattades av lyssnarna.

Vilka grupper är det ni hoppas nå genom satsningen?

– Målgrupper för Radio Swedens utbud är folk som är nya i Sverige. Det kan handla om ensamkommande från Afghanistan, eller telekomingenjörer från Turkiet eller Kina, säger Kris Boswell och fortsätter:

– Många av dem kanske röstar för första gången i det här valet, och även om man har börjat lära sig svenska så kan det ändå vara bra att lyssna på politiker som pratar om svensk politik på modersmålet för att öka förståelsen om det svenska samhället och de ämnen som är politiskt heta här.

Utmaningarna inför valdebatterna är samma oavsett vilket språk de hålls på, enligt Kris Boswell.

– Vilka ämnen ska man ta upp? Hur ska man se till att de olika politiska åsikterna hörs? Hur ska man se till att publiken lämnar debatten och seminarierna med bättre kunskap om var de olika partierna står än innan? Sedan kan det ibland vara svårt att hitta politiker som talar de språken vi sänder på, men då får vi se till att förmedla var de står på andra sätt under debattens gång.

Mer information om Sveriges Radio Live samt ett schema hittar du på Sveriges Radios hemsida.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev