Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SR-chef tvingades sluta efter larm från anställda

Publicerad: 15 november 2017, 08:27

Foto: Janne Næss.

En SR-chef fick lämna sitt jobb för tre år sedan. Enligt Medievärldens källor efter att han uppvaktat visstidsanställda samtidigt som han hjälpt dem att få nya jobb. Han anklagas också för ett sexuellt ofredande.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

AA


Chefen fick för cirka tre år sedan skriva på ett avtal enligt vilket han inte fick berätta om orsakerna till att han fick sluta. Uppgörelsen hade, enligt Medievärldens källor, föregåtts av att han hade utnyttjat sin maktposition för att uppvakta kvinnor som jobbade med olika former av visstidsanställningar. Och att det i samband med att det utreddes även framkom andra saker som ledde till att han fick gå.

– Jag upplever att rekryteringarna var godtyckliga och slumpmässiga, och det inte alltid var de som var mest kompetenta som fick jobben. Att ha en relation till någon i företaget var enligt min erfarenhet många gånger avgörande för att få in en fot, komma på intervju och få ett uppdrag, säger en kvinna som mannen uppvaktat till Medievärlden.

Hon berättar att chefen, som hon känt under en längre tid, förändrade sitt beteende i samband med att hon blev singel. Han började bjuda på middag i samband med anställningsintervjuer eller jobberbjudanden. De jobb hon fick var alltid tidsbegränsade.

– Han hörde av sig med olika inviter under en treårsperiod, ibland flera gånger i månaden. Efter något år började jag känna mig mer och mer inträngd.

Hon berättar att han vid flera tillfällen bjöd in henne att sova över på hans hotellrum och att allting kulminerade när hon var intresserad av en ny tjänst som skulle inrättas och han i samma veva hörde av sig och sade ”Kan vi ses, jag skulle vilja bolla lite framtid och jobb med dig”.

– Innan middagen bestämde vi att vi skulle mötas på hans hotellrum så jag gick dit direkt efter jobbet. Jag minns att jag tyckte att det var irriterande att han öppnade iklädd en morgonrock. Kunde han inte duschat innan? En annan sak jag tänkte var; är det så här SR spenderar sina licenspengar?

– Vi pratade ingenting om den där tjänsten. Men vid ett tillfälle ställde han frågan: ”Vill du inte komma och jobba hos oss” samtidigt som han smekte med fingrarna mot sidan av mitt lår.

Kvinnan berättar också att chefen kommenterat hennes utseende och pratat om sina sexuella preferenser trots att hon flera gånger hade sagt att hon inte ville gå över några gränser.

– När han återigen bjöd in mig att sova på hans hotellrum i samband med en konferens skrev jag ett mejl till honom ”Du måste sluta med de här sexuella inviterna, det är inte okej”.

Kvinnan tog upp händelserna med facket och nämnde även saken för sin närmaste chef.

– De blev ställda skulle jag tro, kanske rädda, de gjorde i alla fall ingenting initialt. Jag funderade mycket på vad han sa om mig uppåt och inåt i företaget?

Det var först när hon fick kontakt med fackklubbsordförande Ulrika Hyllert på Sveriges Radio som det började hända saker. Hon fick hjälp att samla in all dokumentation och lämna in den till ledningen.

– När de får allt på papper så får han till slut gå.

När det blev offentligt att chefen slutade larmade en annan kvinna om att samma chef utsatt även henne för en liknande uppvaktning, enligt Medievärldens källor.

Den anklagade chefen säger att han och kvinnan som Medievärlden intervjuat uteslutande var vänner. Och han säger att det är ”fullständigt felaktigt” att han kommenterat hennes utseende, pratat om sexuella preferenser och tagit på henne samtidigt som han erbjudit jobb. Han vill inte kommentera varför han lämnade Sveriges Radio.

– Varför jag lämnade radion var en överenskommelse som jag gjorde med min chef. Och vi kom då överens om att det är mellan oss.

Har du reflekterat över din maktposition i relationen?

– Nej, vi hade en väldigt lång vänskapsrelation, och det var inte en relation med någon form av förhållande.

Tycker du att du gick över någon gräns?

– Nej, det tycker jag inte.

Har du reflekterat något kring hur hon upplevde situationen?

– Nej, vi pratade väl aldrig om det. Jag blev väldigt förvånad när det sedan kom upp att hon ansåg att jag haft andra ambitioner än vänskap.

Kvinnan var under denna period ensamstående med försörjningsplikt och helt beroende av en fast inkomst.

– Det är en väldigt utsatt anställningsform. Jag var projektanställd och timvikarie. Otrygghet gör gränsförflyttningen enklare att acceptera, säger hon.

Hon vänder sig också mot att det sätts press på den som larmar, att det första steget i ett personalärende är att man ska ha ett möte med den man anklagat, och att det kan bli man själv som får lämna företaget och kanske även skriva på ett avtal om att inte berätta om varför.

– Första förslaget var att jag och chefen skulle ha ett ”samarbetssamtal”. Det sade jag nej till.

Fackklubbsordföranden Ulrika Hyllert bekräftar att det fanns ett personalärende vid den här tiden och att de också drev kvinnans fall för att få behålla sin anställning. Hon kan inte kommentera det enskilda fallet, men säger så här om anställningsformerna generellt:

– På SR har vi flera hundra visstidsanställda, och man kan vara visstidsanställd under olika former i väldigt många år. Jag kan tycka att man har ett extra stort arbetsgivaransvar då, och våra interna processer är inte riktigt anpassade efter det. Vill man jobba journalistiskt med radio finns nästan inga andra arbetsgivare, och vill man vara kvar här vill man inte vara ett problem. Som chef har du en maktposition och som visstidsanställd är du rädd att få en stämpel som krånglig. Man är jätteutsatt.

Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl säger att han inte vill kommentera det enskilda fallet. Men han håller med om att företagets många visstidsanställda innebär ett större arbetsgivaransvar.

– Ja, det tycker jag. Det är där det visar sig vad man står för. Att behandla alla människor som att de är lika mycket värda är Sveriges Radios hela affärsidé.

Genomgående i #metoo har ofta larm om missförhållanden fastnat på lägre chefsnivåer och högsta ledningen kan då ärligt säga att de inget visste. Men vad har ni för ansvar för att få veta?

– Vi har som ansvar att se till att både chefer och anställda vet vad som gäller, att se till att det finns regler och policys som ska följas, och processer och system för att stötta cheferna. Vi har också tre system för att få information: vår policy mot kränkande särbehandling, våra medarbetarsamtal och våra medarbetarundersökningar.

Är det något ni har tänkt att ni behöver förändra framöver?

– Det vi har pratat om är att öka intensiteten i samtalen. De system som behövs har vi på plats, men vi kan ytterligare fördjupa diskussionen om hur vi ska bete oss mot varandra.

Enligt Medievärldens källor gjorde detta fall stort avtryck i radiohuset och ledde till att all dokumentation och rutiner gällande sexuella trakasserier sågs över, samt att det också tillkom en skrivning om att företaget måste vara extra noggrant när det gäller visstidsanställda.

– Vi har sett till att just visstidsanställda nämns som en utsatt i grupp i företagets riktlinjer kring sexuella trakasserier och det känns viktigt, säger Ulrika Hyllert.

Kvinnan som larmade stannade inte kvar på Sveriges Radio.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev