Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Språket är ett oändligt samtalsämne”

Publicerad: 31 januari 2018, 08:52

Språktidningens nya chefredaktör Anders Svensson om sin nya roll, vilket ord han aldrig lär sig att stava till och om kärleken till svordomen "fan".


I går presenterades Anders Svensson som Språktidningens nya chefredaktör. Han ersätter Patrik Hadenius som grundat tidningen, men beslutade sig för att lämna i höstas.

– Det känns både kul och läskigt. Det är klart att det är stora skor att kliva i. Men jag har intalat mig själv att det inte måste vara exakt likadana skor utan att jag kan göra jobbet utifrån mina egna förutsättningar.

Anders Svensson kom till språktidningen hösten 2009 och har varit dess redaktör under 8,5 år.

– Genom åren har jag förstås haft ett ganska stort inflytande över hur tidningen ser ut. Så jag är inte en chefredaktör som nödvändigtvis vill signalera förändring eller kommer in med ett behov av att visa att det är jag som bestämmer. Det handlar mer om ett övertagande av stafettpinnen. Men med det sagt är det klart att jag har tankar kring hur den kan utvecklas.

Han vill bland annat att Språktidningen ska behålla – och utveckla – sin aktiva roll i debatten:

– Sett till vår storlek tar Språktidningen ett rätt stort utrymme i debatten och det ska den fortsätta göra. Sedan vill jag att vi ska gå bättre i kioskerna – då behöver vi till exempel jobba med omslagen. En utmaning jag ser är också att vi behöver hitta en digital affär för Språktidningen, säger Anders Svensson.

Förändringarna på tidningen kommer att märkas gradvis för läsarna, tror han:

– Inledningsvis blir väl den stora skillnaden att det är ny nuna på bylinebilden under ledaren. Men på sikt kommer de att få se tidningen utvecklas på flera områden.

Omkring hälften av Språktidningens läsare arbetar med språk på ett eller annat sätt. Och det är ett gäng pålästa, intresserade och engagerade personer, berättar Anders Svensson. Vilket redaktionen ser som en spännande utmaning:

– Tidningen ska tilltala alla läsare, men förkunskaperna hos dem ser väldigt olika ut. Ungefär hälften är yrkesintresserade medan andra hälften är ”vanliga” allmänintresserade. Och samtidigt som vi vill roa läsarna och visa att språk är kul, vill vi också behandla dem och deras kunnande med respekt.

Vad är det du tycker är så roligt med språk?

– Språket är ett oändligt samtalsämne och jag fullkomligt älskar att grotta ned mig i småreflektioner kring hur det används.

Själv har Anders Svensson två favoritord.

– ”Så” älskar jag för att det är så användbart. Inte som verb utan som i ”Så gör vi”. Sedan har jag en stor kärlek till ordet ”fan”. Om man vill krydda med ett kraftuttryck så håller ”fan” fortfarande.

Händer det att du gör några språkfel?

– Det gör det absolut. När jag intervjuat någon i ett offentligt sammanhang kan jag ibland få läsarmejl om att jag minsann sagt ”liksom” 38 gånger på en halvtimme och så avslutas det med; ”Ska verkligen en person på Språktidningen säga så?”.

När det gäller stavning finns det ett ord som Anders Svensson alltid blir osäker på – och det är kollision.

– Jag lär mig aldrig om det är två l eller två s.

Läs också

Anders Svensson ny chefredaktör på Språktidningen

Patrik Hadenius lämnar Forskning & Framsteg och Språktidningen

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.