Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sportlovsfirare blir tidningsmakare

Publicerad: 1 mars 2016, 07:15

På Värmlands Folkblad får lediga barn i veckan möjlighet att göra en sportlovstidning.

Ämnen i artikeln:

NWTVärmlands Folkblad

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Lars Lönnberg är mediekonsulent på Mediekompass Tidningen i Skolan i Värmland, och det var han som tog initiativ till tidningsskolan.

Tanken föddes för några år sedan. Jag tänkte att det kunde vara roligt att starta en tidningsskola för barn på loven. Jag tror inte att det finns något liknande någon annanstans i Sverige.

I år genomförs kursen för fjärde året i rad. Kursen arrangeras varannan gång på VF och varannan gång på NWT. I vår är det VF:s tur. Och denna vecka slår antalet deltagare rekord. Sammanlagt kommer omkring fyrtio barn, varav de flesta mellanstadieelever, att delta i kursen som hålls måndag till fredag i lokalerna på Säterivägen 7 i Karlstad.

Tidningsskolan består av tre olika moment. Först ska ungdomarna skriva en text, därefter leta reda på tillåtna bilder och slutligen ska det sättas ihop till en tidningssida.

Barnen blir ansvariga för att fylla sin egen tidningssida och i slutet av dagen får de med sig den hem. Så vi har alltså en upplaga på åtta-nio nummer per dag. Ingen jättehög siffra direkt, säger Lars Lönnberg och skrattar.

Alla program som barnen jobbar i under kursen är gratis så att de kan fortsätta på egen hand hemma om intresse finns. Efter avslutad kurs har barnen lärt sig mer om journalistiskt skrivande, olika typer av texter, redigering, foto, upphovsrätt med mera.

Lars Lönnberg berättar att tidningsskolan brukar ge barnen ett antal aha-upplevelser om vilken roll tidningen ska ha i samhället, samt en insikt i att innehållet ska vara sant och relevant. Han tror att det faktum att barnen sitter i ett riktigt tidningshus när de arbetar tillför ett extra värde till kursen.

Under dagen tar vi en rundtur i huset och barnen får då träffa och prata med journalister och fotografer. Det brukar vara väldigt uppskattat.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev