Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sportjournalisten från Syrien om den nya vardagen på Folkbladet

Publicerad: 10 December 2015, 13:09

Före flykten från Syrien arbetade Mariana Alsalem som radiojournalist. Nu har hon startat ett nytt liv i Sverige och börjat skriva för Folkbladet.


Ämnen i artikeln:

Folkbladet

Folkbladets praktikant Mariana Alsalem kom till Sverige för lite mer än ett år sedan. Då hade hon flytt från krigshärjade Syrien där hon arbetat som sportjournalist på en radiostation i Damaskus. Vägen in i Europa gick, som för så många andra, genom Grekland.

Efter några månader i flyktingläger hamnade Mariana Alsalem i Norrköping. I dag studerar hon på SFI under förmiddagarna. Och sedan 2,5 månad tillbaka tillbringar hon eftermiddagarna på Folkbladets redaktion i Norrköping. Idén att göra praktik där var hennes egen:

Jag ringde till Folkbladet och frågade. De var väldigt snälla och öppna för att ta in mig som praktikant. Så jag gick till Arbetsförmedlingen och sa att jag fått en praktikplats.

På Folkbladet har hon reporteruppgifter och skriver krönikor.

Jag lär mig mycket om det svenska språket. Hur man skriver och rapporterar här skiljer sig en hel del från hur det ser ut i Syrien. Också innehållet i nyhetsmedierna ser annorlunda ut, säger Mariana Alsalem.

I Sverige skriver man korta meningar. Och texten ska vara tydlig och pedagogisk. I Syrien är det vanligare med långa, komplicerade meningar. Dessutom är nyhetsmedierna mer politiska i Syrien, säger hon.

Även om det blivit en del krönikor på Folkbladet har hon inte lämnat tanken på att syssla med sportjournalistik:

Jag gillar både att skriva krönikor och att rapportera om sport. Jag älskar idrott. Det intresset är en del av mig som jag inte vill släppa. Men jag gillar att skriva krönikor eftersom man kan vara mer personlig.

Arabiskan, som Mariana Alsalem har med sig från Syrien, är en tillgång i reporterarbetet. Den gör att hon kan intervjua personer som nyligen kommit till Sverige. Just i dag handlar hennes arbete om att beskriva situationen för kvinnor i Syrien i en krönika.

Den här praktiken är väldigt viktig för mig och den ger mig en chans att få ett riktigt jobb. Jag uppskattar det verkligen, säger Mariana Alsalem och fortsätter:

Arbetsförmedlingen måste inse hur viktig en praktik kan vara. Som ny i ett land pluggar man och anstränger sig för att lära sig så mycket det går om landet, men det är omöjligt att förstå på riktigt om man inte faktiskt blir en del av samhället.

Ämnen i artikeln:

Folkbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.