Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Spelmålet avgjort HD friar Gerdin och Sjöberg

Publicerad: 21 december 2012, 07:39

Det är en tidig julklapp. Det säger Anders Gerdin sedan han och Otto Sjöberg i dag friades i Högsta domstolen i det så kallade spelmålet. Ett beslut som innebär många nya annonsmiljoner till dagspressen. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Otto Sjöberg

Nio års kamp är över konstaterar Aftonbladets förre chefredaktör Anders Gerdin. Kvart i nio i dag kom Högsta domstolens besked.

Varken han eller Otto Sjöberg, tidigare chefredaktör på Expressen fälls för att de publicerat annonser för utländska spelbolag utan åtalet ogillas. Högsta domstolen går alltså på hovrättens linje.

Anders Gerdin är glad och stolt men menar ändå att det bara är en halv seger.

Jag hade hoppats att HD även skulle ta ställning i tryck- och yttrandefrihetsfrågan. Men där fegade de ur.

Högsta domstolen kom fram till att de före detta chefredaktörerna inte kunde fällas för att främjat utländska lotterier då samma brottsrubricering inte gått att använda om det gällt otillåtna svenska lotterier.

Är det fritt fram att publicera utländska spelannonser nu?

Så kan man uttrycka det. Sanktionen vid överträdelse strider mot diskrimineringsförbudet som EU-rätten slagit fast, säger Per Hultengård, vd och chefsjurist på TU.

Men om det blir hårdare sanktioner mot att publicera svenska spelannonser istället?

Det skulle vara oerhört utmanande om regeringen skärpte straffen för publicering av otillåtna svenska spelannonser.

Vi ser positivt på det och är oerhört glada att det här äntligen är klarlagt. Det handlar om många viktiga annonskronor till svensk dagspress, säger Per Hultengård.

Fram till i dag har det i princip bara varit mediebolag som lyder under utländsklagstiftning som publicerat de utländska spelbolagens annonser. I dagsläget handlar det om cirka en halv miljard kronor som de köper reklamutrymme för.

Sista ronden i striden om spelannonserna

Speldomen överklagas till HD 

Dom i spelmålet efter nyår

Ämnen i artikeln:

Otto Sjöberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.