Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Spelar det någon roll om tidningen finns i Hofors?

Journalister som får chans att stanna i sin hembygd, eller flytta till en ny och rota sig i den, är viktigare än att det hänger en tidningsskylt på ett hus, skriver GD:s kulturredaktör Kristian Ekenberg apropå Dagens Nyheters reportage om Hofors och vita fläckar på mediekartan.

Publicerad: 8 maj 2018, 05:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kulturredaktör på Gefle Dagblad.


Ämnen i artikeln:

Gefle Dagblad

När Dagens Nyheter lämnar Stockholms innerstad, denna gång för att rapportera från Sveriges rostbälte med Hofors som exempel, kan de inte göra det utan att ge lokalpressen en känga.

Vita fläckar på mediekartan. Igenbommade lokalredaktioner. Skämt om hur den ”frånvarande pressen” hälsas välkommen på kommunfullmäktige.

Som vanligt är det pressen som får bära hundhuvudet för sveket mot småkommunerna, medan public service frånvaro tas för given.

Läsningen av DN:s reportage om Hofors leder vidare till en artikel på sajten Vertikals.se, där det redogörs för ny forskning om hur stor betydelse det har att en lokaltidning hyr en lokal på en ort kontra att det bor journalister på orten.

Forskningen av nationalekonomen Charlotta Mellander visar att betydelsen av en journalist boende i det aktuella området är mycket viktigare för konsumtionen av lokalnyheter än om det sitter en tidningsskylt på ett hus.

Ett gammalt tips till lokaltidningsredaktörer har annars varit att inte vara bosatt på orten man rapporterar från. Som ensam representant för media i ett litet samhälle kan det vara svårt att stänga redaktionsdörren efter arbetsdagens slut och lämna jobbet kvar på arbetsplatsen. Risken är överhängande att det granskade kommunalrådet står framför en i matbutikens kö när middagsmaten ska inhandlas.

Varför är det då viktigare att det finns en journalist som bor i området än att det finns en lokalredaktion? Jag tror att det handlar om engagemang. Någon som bryr sig om hur bra skolorna är eftersom barnen går där, maten på äldreboendet eftersom föräldrarna bor där och som vet att vägarna är usla för att den egna bilen står på verkstad; någon som känner till platsens förflutna och har känslor investerade i platsens framtid.

Då kan det lika gärna handla om Gävle som om Hofors.

I mediefabriken har personalomsättningen under många år varit stor och därmed har också lokalförankringen nedvärderats. Reportrar som har sneglat mot nästa vikariat innan de ens har hunnit lokalisera kommunhuset. Ett visst mått av rörelse och nytt blod är nödvändigt, men det finns en kritisk massa av lokal förankring på redaktionen som på många ställen har utmanats.

Det är en utveckling som, lyckligtvis, ser ut att ha hejdats.

En av den goda journalistikens huvudingredienser är engagemang. Att reportern rapporterar av passion, inte av plikt. Journalister som får chans att stanna i sin hembygd, eller flytta till en ny och rota sig i den, är viktigare än att det hänger en tidningsskylt på ett hus.

Kristian Ekenberg, kulturredaktör på Gefle Dagblad.

Inlägget publicerades först på gd.se.

Linnéa Kihlström

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Gefle Dagblad

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev