Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Spanska medier kan tvinga söktjänster att betala

Publicerad: 18 Februari 2014, 06:42

Spaniens regering har presenterat ett lagförslag som ger landets medier rätt att ta betalt av olika söktjänster som presenterar upphovsrättsskyddat material.


Ämnen i artikeln:

Google

Den spanska motsvarigheten till TU, AEDE, applåderar förslaget rapporterar Reuters. 

”Vi är mycket nöjda med den immaterialrätt som tar ställning för ett gammalt krav från oss,” säger Irene Lanzaco, organisationens vice vd.

Landets medier har drabbats hårt av en utdragen lågkonjunktur som bland annat medfört att många stora annonsörer dragit ner rejält på sin marknadsföring eller flyttat den till andra kanaler. Dussintals tidningar har slagit igen och 9 500 journalister har förlorat sina jobb de senaste fyra åren.

För ett år sedan gick sökjätten Google med på att betala 60 miljoner euro till en fond för franska medier som behövde hjälp med att utveckla sin närvaro på nätet.

I mars i fjol antog Tysklands regering en lag som ger landets medier rätt att kräva söktjänster på ersättning för att de använder deras innehåll.

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.