Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sörmlands Medias sparpaket krympte

Publicerad: 16 December 2016, 09:33

Färre än väntat behöver lämna Sörmlands Media efter årsskiftet. Men ett 20-tal tjänster försvinner, hälften av dem från redaktionerna i Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping. UPPDATERAD


I mitten av november aviserade Jimmie Näslund, vd på EK-koncernen och Sörmlands Media, att ett sparpaket väntade EK-koncernen. 20 miljoner skulle sparas genom att 25-30 tjänster drogs in.

”Annonsintäkterna har inte utvecklat sig som vi hade hoppats. Den digitala ökningen har inte riktigt kommit och för print ser det också tufft ut. Vi är lönsamma 2016, men det här gör vi för att vara lönsamma 2017”, sade Jimmie Näslund, vd på EK-koncernen och Sörmlands Media, till Medievärlden då.

Efter att man gjort en genomlysning av verksamheten och identifierat ett antal olika andra kostnader står det nu klart att något färre tjänster än planerat, 20, försvinner från mediekoncernen nästa år. Tio av dem är redaktionella, övriga tio drabbar sälj, administration och overheadstruktur.

– Det är såklart aldrig kul att bli färre men det här är ett viktigt beslut inför 2017. Nu landade det ändå bättre än vi möjligen hade trott för en månad sedan. Ungefär 15 är frivillighetslösningar och vakanser. Som det ser ut nu blir det cirka fem regelrätta uppsägningar, säger Jimmie Näslund.

10 av tjänsterna är redaktionella. Kunde man gjort på något annat sätt för att det skulle drabba färre journalister?

– Jag hade gärna sett att det var färre, men vi kom inte längre än så. Vi gjorde vad vi kunde för att hålla ned det, men nästan hälften av våra anställda är journalister. Vår overhead är förhållandevis tight och neddragningar på säljsidan är också en fara, för vad händer med intäktssidan då? säger Jimmie Näslund och fortsätter:

– Men varje minskad journalist är ett par ögon färre som granskar offentligheten och det är i förlängningen förstås ett hot mot demokratin.

Nu ligger ett ansvar på chefredaktörerna att göra en genomlysning och identifiera vad man fortsättningsvis ska jobba mer respektive mindre med, säger Jimmie Näslund:

– Vi är duktiga på att göra nya saker, men vi kanske också behöver titta på vad vi måste sluta göra. Vårt huvudfokus ligger på den lokala journalistiken och där ska vi fortsätta lägga så mycket kraft vi kan.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.